\"عليرضا نجفي\" افزود: مرمتهاي انجام شده بر روي بنا تاکنون شامل پيبندي و استحکامبخشي ديوارها و برجها، مرمت کل برج شمالي و شمالغربي، مرمت و بازسازي ديوار بين برجها، بازسازي روزنههاي ديدهباني و پرتاب تير و مرمت موضعي در بخشهاي مختلف بنا است.
وي ادامه داد: قراردادي نيز با يکي از شرکتهاي مهندسين مشاور جهت تهيه طرح جامع، مستندسازي، آسيبشناسي و طرح مرمت و احياي کامل قلعه، منعقد شده تا روند مرمت اثر در سالهاي آتي به صورت علمي و اصولي انجام شود.
نجفي بيان کرد: با توجه به معماري آثار کشف شده و بررسي اسناد جمعآوري شده، قدمت بنا به دوره خوارزمشاهيان ميرسد و احتمالاً نام اثر از سلطان جلالالدين خوارزمشاهي که در سال 617 هـ.ق به سلطنت رسيده گرفته شده است.
اين گزارش ميافزايد: طرح بنا ششضلعي است و در هر گوشه آن يک برج دايرهشکل وجود دارد. بناي قلعه از بيرون يکپارچه و از داخل دو طبقه ساخته شده، داخل برجها در طبقه همکف سرداب و اصطبل و در طبقه بالا محل قرارگيري سربازان و نگهبانان جهت ديدهباني و دفاع از قلعه ديده ميشود. همچنين چاه آبي که در داخل حياط قلعه حفر شده حدود 30 متر، تقريباً به ارتفاع تپه و شايد کمي بيشتر عمق دارد. در ضلع جنوبغربي اين تپه چشمه آبي ميجوشد که احتمالاً چاه داخل قلعه با اين چشمه مرتبط بود و به اين ترتيب ساکنان قلعه به راحتي و بدون نياز به خروج از قلعه به آب دسترسي داشتند.
همچنين در طبقه دوم، دورتادور قلعه راهرويي ساخته شده که سرتاسر کف آن خمرههايي کار گذاشته که در حال حاضر فقط نشانههايي از آن موجود است. اين خمرهها به ساکنان قلعه اين امکان را ميداد تا براي مدت طولاني مواد خوراکي، آذوقه و حتي آب موردنياز خود را در خمره آنها ذخيره کنند.
بنابراين گزارش؛ قلعه جلالالدين از بناهاي شاخص و ارزشمند استان خراسان شمالي است که در فاصله 160 کيلومتري جنوبغربي بجنورد و مابين شهر گرمه و جاجرم بر روي تپه نسبتاً مرتفعي قرار دارد.
R/H/117
انتهای پیام/