وي ادامه داد: با توجه به گزارشهاي ارائهشده از سوي کارشناسان فني استان تهران تخريب اين بناي تاريخي براي ساخت پاساژ توسط مالک اين بنا صورت گرفته و شهرداري منطقه 12 نيز مجوزي مبني بر ساخت پاساژ يا تخريب اين بنا نداده است.
محسن شيخالاسلام کارشناس فني استان تهران درباره ميزان تخريب اين بناي تاريخي به ميراث آريا گفت: هماکنون در ساختمان اصلي واقع در ضلع شمالي اقدامات تخريبي گستردهاي صورت گرفته که منجر به تخريب بيش از 50 درصد بنا شده است.
وي با بيان اينکه مالک ادعا کرده که براثر زلزله اخير در استان تهران اين بنا تخريب شده است افزود: عناصر شاخص تزييني در بنا، کاشيکاريها و گچبريهاي شاخص که اولين نشانه ارزشگذاري در بنا بوده، جدا کردن بازشوها ،درب و پنجرههاي چوبي، خرپاي چوبي توسط مالک و به صورت عمدي تخريب شده است.
شيخالاسلام درباره دلايل عمدي بودن تخريب گفت: بررسي اجمالي سازه بنا نشان ميدهد که بنا همانند ساير بناهاي مشابه براساس ديوارهاي قطور آجري باربر و پوشش در زيرزمين و پوشش تخت با تير چوبي در طبقات استوار بوده که چنين سازهاي با توجه به نبود نشانهاي از نشست و رانش به هيچوجه و بدون گسستگي در پايههاي باربر، دچار تخريب نخواهد شد.
وي ادامه داد: همچنين هيچ نشانهاي از شکستگي، نشست و ترک در طاقهاي زيرزمين که صورت ضربي و چهاربخشي هستند ديده نميشود.
اين کارشناس فني استان تهران درخصوص اينکه آيا امکان بازسازي بنا وجود دارد گفت:با توجه به شواهد و تصاوير موجود از بناي پيش از تخريب، طرح بازسازي بنا تهيه و بنا با کاربري فرهنگي ميتواند مورد استفاده قرار گيرد.
وي در بخش ديگر گفتگوي خود با ميراث آريا با اعتراض به روند ثبت آثار در فهرست ميراث ملي گفت: متأسفانه آثار تاريخي بسيار زيادي ثبت ميشود اما نظارت و کنترلي بر اين آثار صورت نميگيرد. همچنين برنامه مدون خاصي براي سرکشي به آثار تاريخي وجود ندارد. به همين دليل مالک ميتواند دست به هر اقدامي بزند و متأسفانه زماني کارشناسان متوجه ميشوند که بخش عمدهاي از بنا تخريب شده است.
به گزارش ميراث آريا بناي تاريخي موسوم به کودکستان استثنايي که با نام \"نگين خيابان صف\" شناخته شده و در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده، ازسوي مالک خصوصي به تدريج تخريب شده است.
اين بناي تاريخي منحصر به فرد متعلق به دوران پهلوي اول است و در زمان ساخت خيابان صف، در اين خيابان بنا شده است. معماري اين بنا بسيار خاص بوده و در اطراف آنها گچبريهاي بسيار زيبايي به شکل فرشتههاي بالدار به چشم ميخورد؛ بههمين دليل اين بنا به کودکستان استثناييها تبديل شده، اما متأسفانه اکنون هيچ اثري از اين مجسمهها ديده نميشود. همچنين بنا داراي عرصهاي بالغ بر 450 مترمربع است و شامل يک ساختمان در ضلع شرقي که مشرف به خيابان صف بوده و در دو طبقه بنا شده است.
بناي اصلي در ضلع شمال عرصه واقع و از عمارتي با سه طبقه تشکيل شده است.
بنا داراي خصوصيات ويژه معماري دوران انتقال تهران است و به علت ويژگيهاي معماري و ارزشهاي سبکي در سال 1384 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.
بدنه شرقي مجموعه با طراحي و معماري ويژه در تناسب کامل با محور تاريخي خيابان صف، بوده و با توجه به طرح ساماندهي محور يادشده چنين بدنهاي از ارزشهاي غيرقابل انکار محور محسوب ميشود.
115/
انتهای پیام/