بهرام توتونچي گفت: بهزودي محوطهسازي اين پروژه که در يک فاز به پايان رسيده، شروع ميشود.
وي افزود: طرح محوطهسازي گنبد علويان شامل ساماندهي و کفسازي فضاي موجود و نيز ايجاد فضاي سبز هماهنگ با اين گنبد تاريخي است.
معاون ميراث فرهنگي همدان در گفتگو با (CHTN) تصريح کرد: ادامه عمليات محوطه سازي و آزاد سازي گنبد علويان در دو فاز ديگر تهيه شده است، بعد از اجراي اين پروژه و خريد مابقي فضاهاي اطراف گنبد، مساحت کل محوطه اين بناي تاريخي به 1700 تا 1600 متر مربع خواهد رسيد.
توتونچي ادامه داد: اين معاونت همچنين فازي ديگر براي اضافه کردن به محوطه گنبد علويان که در حدود 800 تا 700 متر مربع وسعت دارد را به سازمان پيشنهاد کرده است.
وي از 20 ميليون تومان اعتبار تخصيص يافته براي فاز اول محوطهسازي گنبد علويان خبر داد و افزود:اين بودجه براي اجراي عمليات کافي نيست.
توتونچي اعتبار لازم براي تکميل محوطه سازي را 70 تا 80 ميليون تومان دانست و تصريح کرد: اين اعتبار به مديريت برنامهريزي سازمان پيشنهاد داده شده که اگر بودجه پيشنهادي مورد موافقت قرار نگيرد، تنها بخشهاي کليدي اين طرح انجام ميشود و مابقي آن در پروژههاي سالهاي آينده صورت خواهد گرفت.
وي به ميراث آريا گفت:در محوطه گنبد علويان حجرههاي قديمي به مساحت 300 متر مربع و 2 متر پايينتر از سطح زمين قرار دارد. اين حجرهها در زيرزمين يکي از خانههاي اين حريم واقع شده که بعد از خريداري آن ملک به خاطر نوع معماري خاص آنها، حجرهها تخريب نشده است.
توتونچي ادامه داد: حجرهها به صورت طاق ضربي ساخته و از 14 چشمه طاق تشکيل شده است. از اين مکان به مطناب خانه ياد ميکنند.
مطناب خانهها در گذشته نوعي کارگاه براي تهيه طنابهاي پنبهاي بوده و معاونت ميراث فرهنگي همدان اين مکان را براي موزۀ علويان پيشنهاد داده است. اما اين مکان درحال حاضر به عنوان يک نمايشگاه و فروشگاه صنايع دستي مورد استفاده قرار ميگيرد.
بنابراين گزارش؛ قدمت بناي گنبد علويان به دوره سلجوقي_ ايلخاني ميرسد و از لحاظ تزئينات گچبري در بين بناهاي تاريخي ايران کم نظير است.
همچنين اين بنا در گذشته به عنوان مسجد مورد استفاده قرار ميگرفت اما با مرگ دو سيد علوي در آن دوران و تدفين آنها در اين گنبد، از آن زمان به بعد بنا به صورت يک آرامگاه مذهبي مورد بازديد و زيارت افراد قرار ميگيرد.
گنبد علويان در همدان واقع شده است.
M/117
انتهای پیام/