\"سيد مرتضي داوودي\"، رييس اداره ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري پاکدشت در گفتگو با ميراث آريا( CHTN)، ضمن بيان اين مطلب تصريح کرد: در جلسه‌ با کارگروه فرمانداري قرار شد که کاروانسراي خاتون‌آباد يا توسط مالک خصوصي مرمت و بهسازي شود و يا مالک کاوانسروا را به ميراث فرهنگي يا شهرداري پاکدشت بفروشد.

وي افزود: قرار است در صورتي که کاوانسرا به شهرداري يا ميراث فرهنگي فروخته شود، اين کاروانسرا به مکاني فرهنگي- تفريحي تبديل و مکاني براي اقامت گردشگران و نمايش صنايع‌دستي شهرستان شود.

داوودي در پاسخ به اين پرسش که هم‌اکنون کاروانسرا در چه وضعيتي قرار دارد، گفت: هم‌اکنون کاروانسرا توسط مالک خصوصي به کارفرمايان کارگاه‌هاي صنايع کوچک شهرستان اجاره و به محلي براي تجمع کارگران تبديل شده است.

رئيس اداره ميراث فرهنگي پاکدشت درباره ميزان تخريب واردشده به کاروانسرا خاطرنشان کرد: متأسفانه مالک خصوصي اجازه ورود به کاروانسرا را نمي‌دهد و کارشناسان ميراث فرهنگي نتوانسته‌اند تخريب اين کاروانسرا را تخمين بزنند.

بنابراين گزارش،کاروانسراي خاتون آباد از جمله آثار عهد ناصري در شهرستان پاکدشت است که در سال 1383 در فهرست آثار ملي ايران جاي گرفت.

اين کاروانسرا در سال 1238 شمسي و در دوران سلطنت ناصرالدين شاه قاجار ساخته شده است. باني آن روحاني معروف اين عصر، «حاج ملا علي کني» بوده و از نظر سبک معماري واجد تمام ويژگي‌هاي معماري رايج در اين دوره است.

پلان اين کاروانسرا به صورت چهار ايواني است و شامل ورودي‌ها، ايوان‌ها، حجره‌ها، شترخانه‌ها، ناودان‌ها و راه پله‌اي به پشت بام است. روي سقف اين کاروانسرا تعداد 128 گنبد کوتاه و کوچک و 12 گنبد بزرگ و بلند قرار دارد و کف بخش‌هاي مختلف بنا، ديوارها و ستون‌ها از آجر چهارگوش استفاده شده است.

اين بنا داراي در ورودي با طاق هلالي است و از ايوان‌هاي شمالي و غربي به عنوان نشيمن استفاده مي‌شده و ايوان شمالي مخصوص نشيمن افراد اعيان و ثروتمند بوده است. در روايات تاريخي آمده که «ناصرالدين شاه» هنگام بازگشت از سفر دوم خود به خراسان، در اين ايوان بيتوته کرده بود.

در چهار طرف حياط وسط کاروانسرا نيز 20 حجره وجود دارد که تمام آنها به هم راه دارند، به علاوه چهار شترخانه که تنها يکي از آنها سالم مانده است.

اين بنا در 4 کيلومتري غرب پاکدشت در استان تهران واقع شده است.

R/115






انتهای پیام/

کد خبر 1386051048