گويا تخريب‌هاي پي در پي باعث شده باشد که بسياري از علاقه‌مندان عنوان کردن اين اخبار را ديگر قابل ارزش ندانند، اما ما به عنوان دوستدار تاريخ وظيفه خود مي‌دانيم که حداقل با مطرح کردن آن به عنوان موضوعي مهم به وظيفه تاريخي خود عمل کنيم.

آغاز مطالعات باستان‌شناسي در سيمره ،حضور مشايي در مراسم افتتاح پايتختي جهان اسلام، گشايش اولين موزه منطقه‌اي و کاوش‌هاي فصل دوم سد گلابر زنجان از جمله رويدادهايي بود که ميراث فرهنگي را تحت‌الشعاع خود قرار داده است.

مرمتي که به قيمت تخريب تمام شد

هنوز يک سال از تخريب مسجد همت توسط اعضاي هيأت امنا نگذشته است که کارشناسان ميراث فرهنگي استان تهران خبر تخريب صد در صدي مسجد سلمان را داده‌اند.

گويا ديگر همه اعم از مسوولان، دوستداران ميراث فرهنگي، خبرنگاران، قضات و ... عادت‌ کرده‌اند که اين قسم اخبار را بشنوند.چه اينکه ديگر سعي نمي‌کنند موضوع تخريب صد در صدي بنايي که تنها يک ماه از ثبت آن مي‌گذرد را با اهميت جلوه دهند.

اين مسجد از جمله مساجدي است که مناره و گنبد ندارد اما ويژگي‌هاي خاص معماري آن باعث شده که مسوولان به فکر ثبت آن در فهرست ميراث ملي بيافتند.

اين مسجد حدودا يک ماه پيش با تأييد کارشناسان ثبت ميراث فرهنگي استان تهران ثبت ملي شد. اما هنوز يک ماه از ثبت اين مسجد نگذشته است که اين مسجد توسط اعضاي هيأت امنايش به تلي از خاک تبديل شد. مسوولان هيات امنا اعلام کرده‌اند که با مجوز سازمان ميراث فرهنگي استان تهران اقدام به تخريب کرده، اما کارشناسان استان تهران تنها با مرمت ضلع شمالي آن موافقت کرده‌اند. از سوي ديگر رييس اداره اوقاف شرق تهران نيز با ارائه هر گونه مجوز تخريب به اعضاي هيأت امنا مخالفت کرده‌اند. اين در حالي است که هنوز بخش حقوقي سازمان ميراث فرهنگي استان اقدام به شکايت از متخلفان اين مسجد نکرده است.

گويا اعضاي هيأت امناي اين مسجد نيز سرنوشت مسجد همت را پيش رو دارند و اين تنها آثار تاريخي استان تهران نيست که همچنان بايد منتظر زخم‌هاي ناشي از کلنگ‌ها باشد.

سيمره همچنان منتظر باستان‌شناسان است

ساخت سد سيمره توسط وزارت نيرو و زير آب رفتن بخش گسترده‌اي از محوطه تاريخي سيمره و دره‌شهر باعث شد تا باستان‌شناسان به فکر کاوش‌هاي نجات‌بخشي اين محوطه بيافتند.

اما نکته قابل توجه در اعزام باستان‌شناسان به سيمره اين است که به استناد صحبت‌هاي سيد رسول سيدين بروجني سرپرست هيأت ،و با وجود مراحل پاياني ساخت سد، باستان‌شناسان به تازگي مطالعات خود را شروع کرده و کاوش‌هاي باستان‌شناسي در چند ماه آينده انجام خواهد شد. اين درحالي است که پژوهشگاه و پژوهشکده باستان‌شناسي تأکيد بسيار زياد بر کاوش‌هاي نجات‌بخشي داشته و سال 86 را سال نجات‌بخشي محوطه‌ها اعلام کرده‌اند.

با آبگيري سد سيمره محوطه‌هاي تاريخي بسياري از 30 کيلومتري شمال شرق دره شهر به زير آب مي‌رود.

در طول اين مسير باستاني آثار تاريخي دوره‌هاي مختلف از پيش از تاريخ تا دوران اسلامي وجود دارد.

نظارت بر عمليات مرمت و احياي آثار تاريخي ساماندهي مي‌شود

پروژه‌هاي حفاظتي ملي واستاني با تشکيل پرونده فني آثار و نظارت دقيق بر عمليات حفاظت، مرمت و احياي آثار، توسط معاونت ميراث فرهنگي ساماندهي مي‌شود.

اين خبر را \"فريبرز دولت‌آبادي\"، معاون ميراث فرهنگي سازمان اعلام کرده است.

در صورت اجرايي شدن اين خبر ديگر شاهد مرمت‌هاي خودسرانه از سوي نهادهاي ديگر مانند سازمان اوقاف و امور خيريه و شهرداري نخواهيم بود.چه اينکه بايد در تمام پروژه‌هاي مرمتي کارشناسان تأييد شده سازمان بر اجراي کار نظارت داشته باشد.

هم‌اکنون بسياري از بناهاي تاريخي ارزشمند که حتي در فهرست آثارملي کشور به ثبت رسيده است به دليل کمبود نيروي انساني متخصص و کارشناس تخريب شده يا در حال تخريب شدن است.

مشايي در مراسم گراميداشت پايتخت فرهنگي جهان اسلام

معاون نخست وزير فرهنگ و آموزش عالي ازبکستان از مشايي به عنوان رييس سازمان ميراث فرهنگي و نماينده کشوري که تجربه پايتختي فرهنگي جهان اسلام را داشته است دعوت کرده که وي در مراسم افتتاحيه پايتختي جهان اسلام در سمرقند شرکت کند.

سازمان فرهنگ و علوم و آموزش اسلامي (Isesco) در سال 2007 تاشکند مرکز ازبکستان را به دليل داشتن آثار حائز اهميت در امر فرهنگ و علوم اسلامي به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام معرفي کرد. پيش از اين اصفهان به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام انتخاب شده بود.

حضور مش
ايي در اين مراسم مي‌تواند گام‌هاي مثبتي براي توسعه روابط و گسترش فعاليت‌هاي باستان‌شناسي دو کشور باشد.

نگاه دانشگاه‌هاي داخلي به ارگ بم

پس از گذشت سه سال از زلزله بم و حضور بسياري از دانشگاه‌هاي بين‌المللي در ارگ براي مشارکت در پروژه نجات‌بخشي، بالاخره دانشگاه‌هاي داخلي نيز وارد اين پروژه شدند.

به گفته مدير پروژه نجات‌بخشي ارگ بم،کارشناسان دانشگاه تهران مرمت اصطبل حاکم نشين و کارشناسان دانشگاه شهيد بهشتي مرمت دروازه اصلي و برج هفت را عهده‌دار شدند.

آيا کارشناسان اين دانشگاه‌ها‌ مي‌توانند در مقابل دانشگاه‌هاي بين‌المللي خودنمايي کنند؟

گشايش اولين موزه منطقه‌اي

خبر افتتاح موزه منطقه‌اي غرب در ايام دهه فجر، خبر قابل توجهي بود که هفته گذشته از سوي رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان کرمانشاه منتشر شد.

اين موزه اولين موزه منطقه‌اي است که پس از تلاش‌هاي اداره کل موزه‌ها و مسئولان استان کرمانشاه افتتاح مي‌شود.

با گشايش اين موزه مي‌توانيم با فرهنگ و تمدن استان‌هاي کرمانشاه، کردستان، اسلام، لرستان و همدان به صورت يکجا آشنا شويم.

مرحله‌اي ديگر در نجات‌بخشي محوطه‌هاي تاريخي سد گلابر

پس از اتمام فصل اول کاوش‌هاي نجات‌بخشي در محوطه‌هاي تاريخي پشت سدگلابر و کشف محوطه‌هاي پيش از تاريخ و گورستان‌هاي متعلق به عصر آهن، پروژه نجات‌بخشي وارد مرحله تازه‌اي شد.

اهميت محوطه‌هاي تاريخي پشت سدگلابر، باستان‌شاسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان زنجان را بر آن داشت تا فصل دوم کاوش را هر چه سريعتر تا قبل از شروع آبگيري آغاز کنند.

تا کي سازندگان سدها مي‌خواهند بدون استعلام و هماهنگي با سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري اقدام به ساخت سد در سرزميني کنند که وجب به وجب آن اثر تاريخي است؟

آسايش بي‌آسايش در کاروانسراي خرزان

همانطور که مي‌دانيم کاروانسراها از گذشته‌ محل امن و آسايش مسافران بين راهي از گرما و سرما و نيز راهزنان بوده است. اين کاروانسرا به صورت حجره‌اي ساخته مي‌شده تا هر مسافر به طور مستقل با خانواده خود در آن حجره‌ها، آسايش پيدا مي‌کردند. در قزوين کاروانسرايي وجود دارد که فاقد اين حجره‌ها است و براساس تحقيقات به عمل‌آمده تنها کاروانسراي بدون حجره‌اي است که مي‌توان از آن ياد کرد.

به احتمال اين کاروانسرا که در روستاي خرزان قزوين واقع شده و به اسم همين روستا ناميده مي‌شود. مردم اين کاروانسراي بي‌حجره مجبور بودند که در کنار احشام خود در راهرويي به استراحت بپردازند. اين کاروانسرا که دريک روستاي کمتر از پنج خانوار قرار دارد در دست مرمت و آواربرداري قرار گرفته و اين امر باعث شده که مسوولان به اين روستاي کوچک در قزوين که به صورت بکر باقي مانده و حتي آسفالت ندارد، توجه نکنند. مرمت اين کاروانسراي قديمي باعث شد تا در آينده نزديک يک روستا با امکانات بسيار ابتدايي مورد توجه قرار بگيرد.

نوشته‌ها بر روي سنگ‌قبرها، اطلاعاتي براي آيندگان

شايد روزي سنگ‌قبرهاي ما هم مورد مطالعه آيندگان قرار بگيرد. بنابراين سعي مي‌کنيم تا مي‌توانيم اطلاعات خوبي را بر روي آنها حک کنيم.

نبود اعتبارات مانع از کار و فعاليت پايگاه‌ها نشده و پايگاه هگمتانه همچنان به فعاليت‌هاي خود ادامه مي‌دهد. علاوه بر بناها و آثار بدست‌آمده از کاوش‌هاي تاريخي،سنگ‌قبرها نيز مورد توجه کارشناسان قرار گرفته، که براساس مطالعات حک‌شده بر روي سنگ‌هاي قبور اطلاعات را در مورد دوره‌هاي مختلف زماني به پژوهشگران مي‌دهد.

در هگمتانه نيز سنگ‌هاي قبور مربوط به مسلمانان و ارامنه مورد تحقيق قرار گرفته که بعد از مطالعه و مرمت آنها در معرض ديد عموم قرار خواهد گرفت.

انتهای پیام/

کد خبر 1386051347