به گزارش ميراث آريا(CHTN)، درويش‌دوزي يا تفرش‌دوزي از انواه رودوزي‌هاي ايراني است که در گذشته توليدکنندگان اصلي آن مردم تفرش بوده‌اند ولي درحال‌حاضر اين هنر رونق چنداني ندارد.

اين نوع دوخت که از تکنيک بسيار ساده‌اي برخوردار است و به‌صورت حاشيه‌هايي پهن روي پارچه ايجاد مي‌شود، شباهت زيادي به چشمه‌دوزي دارد با اين تفاوت که در آن نسبت به چشمه‌دوزي نخ‌کشي کمتري انجام مي‌شود.

شيوه دوخت درويش‌دوزي بسيار ساده است و به دو روش صورت مي‌گيرد؛ چنانکه در روش اول، هنرمند ابتدا طرح مورد نظر را روي کاغذ شطرنجي کشيده و شروع به کوک گرفتن از اطراف طرح مي‌کند تا کار دوخت روي کاغذ پس از اتمام طرح، کاغذ را نم‌دار و به آرامي از پارچه جدا مي‌کند.

اما در روش دوم کار، به‌صورت تارکشي انجام مي‌شود و ديگر نيازي به کشيدن نقش روي پارچه نيست بلکه طرح‌ها کاملاً ذهني است و از طريق شمارش تار و پود پارچه و با دوخت شلال به وجود مي‌آيد.

در گذشته از اين دوخت براي تزيين چادرشب، پرده، رويه‌کرسي و بقچه استفاده مي‌شد و امروزه نيز اين هنر جهت تزيين لباس و روميزي به کار مي‌رود.

با توجه به زحمت فراوان اين رشته هنري و درآمد کم آن بيشتر افرادي که به دنبال کسب درآمد هستند رشته درويش‌دوزي را رها کرده و از ادامه فعاليت در آن منصرف شده‌اند.

M/114


انتهای پیام/

کد خبر 1386051445