در آخرين قرون دوران نوسنگي، انساني که موفق به تهيه ابزار مورد نياز خود از سنگ شده بود، به طور اتفاقي به عنصري برخورد که نه تنها هنگام ضربه خوردن نمي‌شکست، بلکه قابليت ذوب، چکش‌خواري و تغيير فرم را نيز داشت.

در دوران معاصر، استان کرمان به دليل همجواري با معادن مس غني يکي از مراکز اصلي ساخت ظروف مسي و کارهاي هنري روي آنها محسوب مي‌شود.

\" کربلايي حسين احمدي\" هنرمند مسگر گلستاني به ميراث آريا(CHTN)، گفت: ظروف مسي تا دهه‌هاي اخير جزء ملزومات اداري و مورد نياز منازل ايرانيان بود و اکثر شهرهاي بزرگ بازاري باعنوان بازار مسگران را دل جاي داده بودند.

به گفته وي، از همان ابتدا از مس براي ساخت سنجاق‌هاي زينتي، مهره‌هاي سربنده و ساير لوازم شکار، تبر، آينه صيقلي و ابزار تدافعي نظير شمشير، خنجر و کارد استفاده مي‌شد که نمونه‌هايي از آنها در حفاري‌هاي انجام شده در تپه حصار دامغان به دست آمده است.

وي افزود: مواد اوليه اين هنر ورق مسي، پودر قلع، نشادر،‌ ميخ، تنه کار و مفتول برنجي است که با قيچي، انبر، چکش، انواع سندان، هويه، کوره،‌ گيره و ‌قلم فولادي ساخته مي‌شود.

وي درخصوص مراحل توليد مس گفت: پس از استخراج سنگ مس و تبديل آن، ورقه‌هاي مسي به دست صنعتگران سپرده مي‌َشود که با وسايل ساده‌اي چون چکش و قلم آنها را به ظروف مسي تبديل کنند.

احمدي ادامه داد: ساخت ظروف کوچک معمولا به صورت يک تکه و با استفاده از يک ورقه مسي شکل مي‌گيرد که صنعتگر با چکش زدن به آن باعث تغيير فرم و شکل‌پذيري آن مي‌شود.

وي با بيان اينکه در ظروف بزرگ از چندين ورقه مسي استفاده مي‌شود، گفت: با لحيم کاري اين ورقه‌ها را به هم متصل مي‌کنند و صاف و همگون بودن ظرف مسي از اصلي‌ترين اصول کار است.

اين هنرمند ادامه داد: پس از ساخت ظروف با در نظر گرفتن نوع سفارش، روي کار مراحل تکميلي انجام مي‌شود که به آن قلمزني روي مس مي‌گويند.

\" محمد حسن\"،\" کربلايي حسين\" و \" غلام احمدي\" از جمله مسگراني هستند که آثار بسياري از آنان به جا مانده است.

\" کربلايي حسين احمدي\" از هنرمندان بنام شاهکوه علياي گلستان است که درزمينه مسگري و زرگري به مدت 50 سال مشغول به کار بود و تنها به اين حرفه اشتغال داشته است.

توليدات وي نياز تمام مناطق شاهکوه ( عليا، سفلي، چهارباغ) را تحت پوشش قرار مي‌داده است.

بيشترين محصولات توليد شده توسط اساتيد اين فن شامل کتري، آفتابه و لگن، کلا ( ظرف حمل آب)، کاسه حمام (تاس حموم)، تاس غذا، سماور و چراغ نفت سوز است.

M/113


انتهای پیام/

کد خبر 138605146