وي افزود: مهمترين موادي که در ساخت محصولات سکه دوزي شده به کار ميرود پارچههايي داراي برق و جلا با دکمه، آينه، پولک و خرمهره است.
در گذشته به دليل هم مرز بودن اين منطقه با کشورهاي هند و پاکستان، اهالي بلوچستان اين نوع مواد اوليه را از هندوستان و پاکستان وارد ميکردند با اين وجود هنر سکه دوزي همواره داراي اصالت بومي بوده و مختص منطقه بلوچستان است و مشابهتهايي که در اين هنر و انواع ديگر آن در کشورهاي همجوار ديده ميشود به دليل وجوه اشتراک زيادي است که اهالي بلوچستان ايران با اقوام ساکن در کشورهاي مجاور از نظر قوميت، نژاد، زبان و فرهنگ دارند.
در منطقه سيستان و بلوچستان دو نوع سکه دوزي وجود دارد، توضيح داد: نوع اول تنها براي آويختن ساخته ميشود و بيشتر به شکل مجموعهاي از اشکال لوزي، مربع و مثلث است چگونگي انجام کار به اين صورت است که ابتدا پارچه را به شکلهاي مورد نظر انتخاب کرده، بنا به سليقه خود به شکل زيبايي روي آن دکمههاي سفيد دوخته و در لابهلاي دکمههاي دوخته شده آينههاي کوچک و بزرگ و پرلک قرار ميدهند.
دانش تاکيد کرد: در سالهاي اخير، به دليل نقش اين هنر- صنعت در اقتصاد منطقه و قابليتهاي آن در ايجاد درآمد براي زنان و دختران روستايي، گسترش اين هنر رو به افزايش است چنانکه مسئولان صنايعدستي به منظور تشويق روستاييان بلوچ به فعاليت بيشتر در اين رشته، اقدام به تاسيس تعاوني صنايعدستي جهت فروش توليدات سکه دوزي شده صنعتگران استان کرده است.
به گفته وي معمولا اهالي اين منطقه از نوع ديگر سکه دوزي که توليد و عرضه آن به بازار فروش مقرون به صرفه نيست، به عنوان وسيله تزئيني رختخواب خود، استفاده ميکنند.
وي در مورد چگونگي ساخت اين نوع سکه دوزي گفت: روي قطعهاي بافته شده از پشم به طول تقريبي 3 متر عرض 50 سانتيمتر در متن طرح مورد نظر دکمه ميدوزند و در لابهلاي دکمهها خرمهره و آينه ريز و درشت جا داده و اطراف آن را ميپوشانند.
دانش ادامه داد: اين نوع از سکهدوزيها کاملا سنتي بوده و تهيه آن براي خانوادههاي بلوچ هزينه بسياري دربردارد زيرا مواد زينتي آن نسبت به سکهدوزي نوع اول است و گرانتر تمام ميشود و مرغوبيت اين نوع سکهدوزيها بستگي مستقيم با وضع مالي توليد کننده و سليقه سازنده دارد.
S/H/114
انتهای پیام/