به گزارش ميراث آريا(CHTN)، مستندسازي، مطالعه و معرفي اين سنت در حال انجام است و بعد از تکميل اين پژوهش درقالب گزارشي جامع به‌منظور استفاده پژوهشگران و علاقه‌مندان به آداب و سنن کهن ايراني ارائه مي‌شود.

\"عاشوراي قديم\" نام مراسمي است که همه ساله در روستاي مهران از توابع طالقان برگزار مي‌شود و مي‌توان آن را مهم‌ترين رويداد در تاريخ، فرهنگ و باورهاي مردم اين روستا دانست.

پيشينه و قدمت برگزاري اين مراسم به طور دقيق مشخص نيست، اما اهالي روستا قدمت آن را حداقل 150 سال مي‌دانند.

اگرچه هيچ‌گونه سند مکتوبي در اين باره وجود ندارد، ارزش‌ها و ضوابط اين ميراث نيز همچون سنن ديگر در تارو پود ذهن \" مهرانيان\" نقش بسته و تنها به صورت شفاهي و سينه به سينه به نسل‌هاي بعدي انتقال يافته است.

اين مراسم در آخرين جمعه تيرماه هر سال برگزار مي‌شود و عمده‌ترين بخش آن اجراي سنت سوگواري و تعزيه شهادت سرور و سالار شهيدان حضرت امام حسين(ع) و ياران باوفايش است.

اصل اين مراسم به اين صورت است که تعزيه‌خوانان درحالي‌که لباس‌هاي تعزيه به تن دارند هر کدام به تناسب نقش خود وارد صحنه شده و به ايفاي نقش مي‌پردازند.

پايه‌گذار اين سنت ديرين، شخصي از طايفه مهرانيان به نام \"ملا علي باباي مهراني\" معروف به \"مخلص\" است.

وي از تعزيه‌خوانان معروف زمان خود بود، اما در دوراني که با تعزيه و تعزيه‌خواني مخالفت مي‌شد، از اين کار دست کشيد. \"ملا علي باباي مهراني\" بعد از مدت‌ها به واسطه خوابي که ديده بود، مجددا کار شبيه‌خواني را شروع کرد، اما اين‌بار طبع شعري نيز در او به‌وجود آمده و حاصل کارش دست‌نوشته‌اي باعنوان \"تشبيه‌المصائب\" بود.

\"ملا علي باباي مهراني\" با اطلاع از اين موضوع که واقعه عاشورا در فصل تابستان اتفاق افتاده تصميم گرفت تا علاوه بر مراسم ويژه ماه محرم، يک روز از تابستان را به اجراي تعزيه اختصاص دهد.

115/



انتهای پیام/

کد خبر 1386052535