\"حميد بقايي\" در گفتگو با ميراث آريا(CHTN)، افزود: برنامه‌ريزي‌هاي جدي براي مرمت بناهاي تاريخي تمدن کهن ايران که در مرزهاي جغرافيايي ايران باستان قرار دارند، آغاز شده است.

وي گفت: در همين راستا صندوق احيا و بهره‌برداري از بناهاي تاريخي، بناي عليگر و مجموعه بناهاي قطب‌شاهي را در هندوستان آغاز کرده است.همچنين در ديداري که با مقامات تاجيک از قبيل وزير فرهنگ و رئيس انيستيتوي شرق‌شناسي و نسخ خطي داشتيم پيشنهاد و راه‌اندازي مرکز پژوهشي زبان فارسي يا تمدن ايراني ارائه شد تا از اين پس مرکز ياد شده امور پژوهشي دو کشور را پيگيري و مديريت کند.

قائم‌مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با اشاره به اينکه 80 درصد از نسخ خطي تاجيکستان به زبان‌فارسي است، خاطرنشان کرد: به تاجيک‌ها پيشنهاد داديم تا کارشناسان مرمت خود را براي آموزش به ايران بفرستند. همچنين کتاب‌هاي نفيس خطي مثل شاهنامه فردوسي، قرآن‌هاي نفيس، نهج‌البلاغه، ديوان رودکي و... را براي مرمت به‌صورت اماني در اختيار سازمان ميراث فرهنگي قرار دهند.

آغاز همکاري‌هاي مشترک باستان‌شناسي ديگر نکته‌اي است که بقايي به آن اشاره کرد و گفت: با توجه به وجود آثاري چون منطقه سغد مربوط به هخامنشيان، شهر حصار بازمانده از دوره ساساني، مقبره ميرسيد علي همداني در شهر کولاب و... از هم‌اکنون مي‌توان پيش‌بيني کرد که با آغاز فعاليت‌هاي باستان‌شناسي در تاجيکستان دورنماي روشني از گستره و سيطره تمدن ايران در مرزهاي جغرافيايي بسياري از کشورهاي جهان مشخص شود.

قائم‌مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري شناسايي آثار تمدني ايران را ازجمله اولويت‌هاي سازمان دانست و خاطرنشان کرد: کشف اين آثار بسياري از تبعات تبليغات منفي غرب عليه ايران را خنثي خواهد کرد. از اين گذشته غرور نهفته در هويت ملي ما نبايد اجازه دهد آثار متعلق به تمدن ايراني را کشورهاي ديگر شناسايي کنند. به‌عنوان مثال در سفري که به يکي از کشورهاي آسياي ميانه داشتم آثار کشف شده از دوره هخامنشي را به اسم خودشان ثبت کرده بودند. از اين رو، گسترش برنامه‌هاي باستان‌شناسي در خارج از کشور به رفع اين معضل کمک شايان خواهد کرد.

بقايي تبادل گردشگر ميان ايران و تاجيکستان را ديگر توافقنامه خود با همتايان تاجيکي دانست و به ميراث آريا گفت: به‌دليل ارتباطات تمدني دو کشور مقرر شد با هماهنگي دفاتر مسافرتي برنامه‌اي تنظيم شود تا گردشگران خارجي هر يک از دو کشور، با برنامه‌ريزي خاص يک تا دو روز را به بازديد از جاذبه‌هاي کشور ديگر اختصاص دهند.

قائم‌مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در پايان گستره فعاليت‌هاي سازمان متبوع خود را محدود به ايران ندانست و تأکيد کرد: پراکنش سطح وسيعي از اماکن تاريخي و فرهنگي تمدن ايران در برخي کشورهاي همسايه چون چين، هند، افغانستان، پاکستان و... وظيفه سنگيني را بر دوش متوليان ميراث فرهنگي گذاشته که در نهايت با فرا مرزي کردن برنامه‌هاي خود تلاش داريم تا فرهنگ ايران را به‌صورت شايسته و بايسته معرفي کنيم.

120/M



انتهای پیام/

کد خبر 1386052819