بعد از مدتها انتظار، رئيس سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري از پايگاه اطلاع رساني ميراث آريا (chtn) بازديد کرد.
اسفنديار رحيم مشائي در اين بازديد از انتخاب عبدالرضا وطن دوست به عنوان نماينده ايران در يونسکو براي عضويت در کميته ميراث جهاني خبر داد. اين درحالي است که براي ميزباني ايران براي برگزاري اجلاس ميراث جهاني در سال 2010، ايران بايد عضو اين کميته باشد.
مشائي معتقد است که بهخاطر تعداد زياد بناهاي تاريخي و مرمت آنها سازمان ميرثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري، بايد ازتمام ظرفيتها و نهادهاي مرتبط استفاده کند.
ايران در مرکز ميراث جهاني يونسکو
عبدالرضا وطن دوست، رئيس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي و فرهنگي معتقد است که ايران براي معرفي آثار تاريخي خود به جهانيان و ثبت آنها در فهرست آثار جهاني در انتخابات آتي کميته ميراث جهاني يونسکو، به عنوان عنصري اصلي و فعال مطرح شود.
همانطور که ميدانيم ايران جزء اولين کشورهايي بوده که با ثبت تخت جمشيد، چغازنبيل و ميدان نقش جهان به کنوانسيون حفاظت ميراث فرهنگي و طبيعي جهاني پيوسته است.
نقش رستم قرباني ساخت و سازهاي عمراني
باز هم ساخت و سازهاي عمراني تهديدي براي آثار تاريخي ايران شد. اما سازمان ميرثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري مخالفت خود را با پروژه احداث راهآهن در کنار نقش رستم بهصورت صريح اعلام کرد.
اينبار ريل راهآهن نقش رستم فارس را تهديد ميکند. با کشيدن راهآهن از کنار نقش رستم، احتمال ثبت اين مجمومه 2200 ساله را از فهرست آثار جهاني بسيار کم ميکند. ريل راهآهن از 500 متري نقش رستم ميگذرد و اين نشان ميدهد که مسئولان راهآهن هيچگونه توجهي به اين امر مهم نداشته و ميراث فرهنگي هم به مخالفت با آن پرداخته است. لرزههاي قطار باعث آسيبهاي فراوان به کعبه زرتشت خواهد شد و سازمان ميرثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري با کشيدن راهآهن مخالف نيست، اما پيشنهاد داده که ريل راهآهن بايد حداقل يک کيلومتر از اين مجموعه تاريخي فاصله داشته باشد.
حضور هيأت امنايي شدن پايگاههاي ميراث فرهنگي
هيأت وزيران در سال 84 طبق پيشنهاد سازمان ميرثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري،به استناد ماده (5) قانون تشکيل اين سازمان و ماده (88) تشکيل هيأت امناي مجموعههاي فرهنگي و موزهها را به تصويب رساند.
اعضا شامل متخصصان و کارشناسان باستان شناسي، هنر، زبان، گويش، معماري شهر سازي و صاحب نظر اقتصادي هستند. در همين راستا رئيس جمهور ايران به عنوان رئيس هيأت امناي موزه ملي انتخاب شد.هيأت امناي چغازنبيل، هفت تپه، الموت، بيستون؛ مجموعه ملي بم، مجموعه فرهنگي وتاريخي توس و.... نيز معرفي و انتخاب شدند.
گامي مفيد براي ميراث فرهنگي
قرار است که براي جلوگيري از تخريب آثار تاريخي در پروژههاي عمراني کشور، پژوهشکده باستانشناسي تا پايان دوره اول رياست جمهوري ، نقشه باستانشناسي کشور را تهيه کند.
سيد طه هاشمي، رئيس پژوهشگاه سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري، خبر از اتمام تهيه اين نقشه تا دوسال ديگر را داد. فاز اول اين طرح به امضا رسيده و يک ميليارد تومان اعتبار براي آن درنظر گرفته شده است. اولويت با مناطقي است که تاکنون از پژوهش محروم بودند.
به گفته وي تا زمان تهيه نقشه باستانشناسي کشور، تمام دستگاهها ملزم شدند که از سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري قبل انجام پروژههاي عمراني خود، استعلام بگيرند. اين روند گامي مفيد براي حفظ ارزشهاي ميراث فرهنگي کشور خواهد بود.
ناکامي سرقت اشياء تاريخي ايران به آمريکا
300 شيء تاريخي در حال قاچاق به آمريکا که ارزشي در حدود 600 تا 700 ميليون تومان را داشت در گمرگ ايران ضبط شد.اين درحالي است که قدمت آثار کشف شده از هزاره دوم قبل ميلاد که شامل اشياي مفرغي لرستان بوده تا قطعههايي مربوط به آثار بوديسم متعلق به قرون 12 تا 19 ميلادي بوده است. همچنين بعد از سال 1370 هجري که چندين هزار شيء عتيقه ايراني قاچاق کشف شد، اين اولين محموله اشياي با ارزش از لحاظ کيفيت ، حجم و اندازه بود.
پول حلال هميشگي مشکلات
تأمين نشدن اعتبارات براي پروژههاي درخطر، باعث نابودي آنها ميشود. سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري بهجاي تخصيص اعتبار براي مرمتهاي غير ضروري ميتواند از بودجه آنها براي نجات بخشي تاريخ در خطر ايران باشد.احداث اتوبان
عمارياسر در قم باعث نابودي تپه شش هزارساله شادقلي شده است. اين تپه که طرح کاوش آن تصويب شده اما تاکنون بودجهاي براي آن اختصاص نيافته است.
خزرآباد ساري، ميزبان موزه منطقهاي شمال
بالاخره بعد از دو سال مطالعات فاز اول موزه منطقهاي شمال، پژوهش آن با 200 ميليون تومان اعتبار در فاز دوم ادامه خواهد داشت.نتيجه مطالعات فاز اول اين موزه، مشخص شدن منطقه خزرآباد مازندران، براي احداث موزه منطقهاي شمال بود. در اين موزه تمدن، فرهنگ و هنر مازندران، گيلان و گلستان به نمايش درخواهد آمد.
کشفيات جديد مسير تاريخ را عوض ميکند
هميشه کاوشها و بررسيهاي علمي جديد در مناطق تاريخي کشور، باعث کشفيات جديدي ميشود که تاريخ را تغيير ميدهد. از جمله اين بررسي هاي جديد که در منطقه جم بوشهر صورت گرفته باعث شد که کشفيات جديد بدست آمده ،تاريخ سکونت بوشهر را از چهار هزار سال به چهل هزار سال برساند.
کشف 7 غار در جم، آثار سنگي و نيز بررسي در محوطههاي ميان کوهي جم و ريز، تحقيقات بيشتري را براي مطالعه در مورد تاريخ اين منطقه مي طلبد.
رصدخانه مراغه در امان است
ساخت مجتمع تجاري مراغه براي برجهاي دوقلوي اين شهر تهديدي نيست اين درحالي است که روند اجراي اين پروژه متوقف شد.فريبرز دولت آبادي علت توقف اين پروژه را رعايت نکردن اصولي که به تصويب کميته فني سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري رسيده بود، دانست. اين مجتمع در شعاع 25 متري حريم رصدخانه مراغه و در يک طبقه ساخته شده و با رعايت اصول درنظر گرفته شده ميتواند به فعاليت خود ادامه دهد.مشاوران و کارفرمايان اگر از اول اصول تصويب شده در کميته فني اين سازمان را رعايت کنند با اينگونه مشکلات مواجه نخواهند شد.
ميدان ايالت در انتظار جلوهگر شدن
ساختمان قديمي شهرباني اروميه به خانواده سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري پيوست.
اين ساختمان تاريخي که در تملک نيروي انتظامي آذربايجان غربي بوده، به صورت قانوني به تملک سازمان درآمد. ساختمان شهرباني در ميدان ايالت اروميه واقع شده و اين ميدان از لحاظ به وقوع پيوستن رويدادها تاريخ معاصر داراي ارزش است.
سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري آذربايجان غربي قصد دارد با 350 ميليون تومان اعتبار پيشبيني شده، اين ميدان را به همراه ساختمان شهرباني مرمت و بازسازي کند. همچينين اين سازمان معتقد است که بعد از اجراي طرح فوق اين ميدان يه يکي از زيباترين ميدانهاي کشور تبديل خواهد شد.
دانشآموزان، پاسداران آينده ميراث فرهنگي
طرح آموزش ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به دانشآموزان به وزارت آموزش و پرورش داده شد. اين طرح در بازنگري کتابهاي دبستان و راهنمايي به رشته تحرير درخواهد آمد.آشنايي دانشآموزان با اين سه حوزه باعث ارزشگذاري آنها از تاريخ و هنر ايران شده، همچنين در آينده ميتوانند ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري را به عنوان رشته تحصيلي خود در دانشگاهها انتخاب کنند.
117/
انتهای پیام/