\"علي اکبر وحدتي\"، کارشناس حفظ و احياي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري خراسان شمالي با بيان اين مطلب به ميراث آريا (chtn) گفت: بافت قديم جاجرم، تنها بافت تاريخي موجود در استان خراسان شمالي است. کوشک و بناي جاجرم، قلعه جلال‌الدين سلجوقي، زيارتگاه ابن مهزيار، کاروانسراي رباط عشق و رباط قلي، بناي باغ مزار گرمه و مسجد جامع جاجرم که مانند نگيني در اين بافت مي‌درخشد، از بناهاي شاخص اين بافت است.

وي افزود: تپه بسيار بزرگي در 200 متري مسجد جامع قرار دارد که در گذشته بخش بزرگي از آن توسط شهرداري تخريب شده است، همچنين از اين تپه سکه و ظروف بسياري به‌دست آمده است که هم‌اکنون در موزه نگهداري مي شود.

قدمت اين اشياي تاريخي به قرن سوم هجري تا پايان دوره ايلخاني که اوج جاجرم بود، مي‌رسد.

وحدتي بيان کرد: نصف بيشتر اين تپه، به‌دليل توسعه شهري از بين رفته است. در عکس هوايي نيز که اشميت در سال 1937 ميلادي از جاجرم گرفته، مي‌توان حريم تپه را مشاهده کرد. وسعت آن از جاجرم آن دوره هم بزرگ‌تر بود.

وي خاطرنشان شد: شهرداري بخش‌‌هايي از اين تپه را با بولدوزر تخريب و روي آن تير چراغ برق نصب کرده، همچنين چند متر از ارتفاع تپه را به بهانه احداث پارک و درختکاري از بين برده، اما پس از آن هيچ اقدام خاصي صورت نگرفته است.

مسئول حفظ و احياي اين سازمان به chtn گفت: همچنين در بالاي تپه، \" قلعه جاجرم\" که تا دوره قاجاريه سرپا بوده، به‌چشم مي‌خورد.

وحدتي تصريح کرد: عکسي نيز مربوط به دوره قاجار از اين قلعه تاريخي باقي مانده که نشان مي‌دهد قلعه تا آن دوره پابرجا و مستحکم و حتي تا سال‌هاي گذشته، برج و باروي خشتي آن سرپا بوده است.

اين گزارش حاکي است؛ قدمت استقرار در اين تپه تاريخي به قرون اوليه اسلام تا قرن هفتم و هشتم هجري قمري مي‌رسد.

M/117


انتهای پیام/

کد خبر 1386061023