به گزارش ميراث آريا (CHTN)، \"حسن فاضلي\"رئيس پژوهشکده باستان‌شناسي در نشست ارائه دستاوردهاي کاوش‌هاي نجات‌بخشي با بيان اين مطلب گفت: يکي از مشکلات عمده کاوش‌هاي نجات‌بخشي تأمين بودجه اين کاوش‌ها بود.

وي ادامه داد: با وجودي که طرح‌هاي باستان‌شناسي به تصويب مي‌رسد، زمان تأمين بودجه بسيار طولاني است و حتي کار برخي از تيم‌ها به مدت يک ماه متوقف مي‌شود تا بودجه تأمين شود.

فاضلي کوتاه‌ کردن زمان تأمين بودجه کاوش‌هاي نجات‌بخشي را ضروري دانست و گفت: اگر بودجه‌ها به موقع تأمين نشود بسياري از کاوش‌ها به دليل سرما و يا گرماي فصول انجام نمي‌شود.

رئيس پژوهشکده باستان‌شناسي با اشاره به اينکه سال 86، سال کاوش‌هاي نجات‌بخشي نام گرفته است، تصريح کرد: هدف از اين نامگذاري اهميت مطالعه و نجات آثار تاريخي در نتيجه آبگيري سدهاي در حال ساخت است.

وي افزود: خوشبختانه کاوش‌هاي نجات‌بخشي با طرح پرسش‌هاي باستان‌شناختي که در دل اين تحقيقات نهفته، درکي جديد از تاريخ سياسي و اجتماعي ايران را فراهم آورده است.

به گفته فاضلي، پژوهشکده باستان‌شناسي براي چاپ گزارش کاوش‌هاي نجات‌بخشي عزم جدي دارد و تا پايان سال شاهد چاپ برخي از نتايج کاوش‌هاي انجام‌شده خواهيم بود.

وي خاطرنشان کرد: چاپ نتايج اين کاوش‌ها با هدف جمع‌آوري داده‌ها براي ايجاد بانک اطلاعاتي است، زيرا قرن آينده قرن بانک‌هاي اطلاعاتي است و چون محوطه‌هاي تاريخي در معرض نابودي هستند، جمع‌آوري اطلاعات و تشکيل بانک اطلاعاتي به ما کمک مي‌کند ذخاير بسيار ارزشمند خود را حفظ کنيم.

فاضلي با تشکر از مسئولان وزارت نيرو و سازمان آب و فاضلاب تأکيد کرد: خطر تخريب محوطه‌هاي تاريخي با سدسازي رشد فزاينده‌اي گرفت، همچنين جايگاه قانوني مطالعات باستان‌شناسي و نبود عزم ملي در حفاظت از ميراث فرهنگي کشور در ساخت سدها موجب شد که آثار تاريخي در درجه دوم اولويت قرار گيرد.

وي ادامه داد: چنين وضعيتي باعث شد که علاقه‌مندان ميراث فرهنگي شاهد خطر نابودي آثار تاريخي باشند.

رئيس پژوهشکده باستا‌ن‌شناسي با اشاره به اين موضوع که اين موارد باعث شد سازمان رويکردي جدي به صيانت از آثار تاريخي داشته باشد، تصريح کرد: پژوهشکده باستان‌شناسي از سه سال گذشته برنامه‌ريزي جديدي را براي کاوش‌هاي نجات‌بخشي انجام داد تا ضمن جمع‌آوري اطلاعات کاوش‌هاي آثار باستاني حوزه آبگيري سدها اهداف بلندمدت و کوتاه مدتي را تدوين کند.

تحت پوشش قرار دادن نزديک به 30 سد کشور براي کاوش‌هاي نجات‌بخشي و تحقيقات باستان‌شناسي موضوع ديگري است که فاضلي به آن اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون چندين تيم کاوش در نقاط مختلف کشور مشغول بررسي‌هاي باستان‌شناسي هستند و با اعزام هيأت‌هاي جديد اميدواريم که تقريبا تمامي بدنه کارشناسي باستان‌شناسي کشور درگير نجات‌بخشي آثار تاريخي شوند.

وي خاطرنشان کرد: در نتيجه تعامل و تفاهم ميان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري و وزارت نيرو، از اين به بعد هر سدي که بخواهد ساخته شود، ابتدا پژوهشکده باستان‌شناسي پژوهش‌هاي لازم را انجام مي‌دهد تا اگر آثار تاريخي مهم در حوزه آبگيري آن قرار داشت، بتوان کار سدسازي را متوقف کرد و محل آبگيري را تغيير داد. همچنين برنامه‌ريزي منسجمي براي کاوش‌هاي نجات‌بخشي آغاز مي‌شود.

فاضلي در پايان از برگزاري همايش دوم ارائه نتايج کاوش‌هاي نجات‌بخشي در اسفند ماه با حضور وزير نيرو و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري خبر داد.

M/115


انتهای پیام/

کد خبر 1386061233