وي ادامه داد: گوردخمه شناساييشده در نماي بيروني به شکل پنجرهاي مستطيلي به عرض 90 و ارتفاع 65 سانتيمتر است که يک متر از سطح صخره ارتفاع دارد.
به گفته شريفي مکان اين گوردخمه در ميان کوههايي با بافت قالب گچي بوده و سنگها از جنس و بافت متفاوت و مشابه سنگ خارا است.
سرپرست کاوشهاي نجاتبخشي سد جره خاطرنشان کرد: در درون اين حفره فضايي به عرض يک متر و هفت سانتيمتر با ارتفاع بين 65 تا 85 سانتيمتر ايجاد شده است.
وي با بيان اينکه اين گوردخمه از نظر ساختاري به دو بخش تشکيل شده است، تصريح کرد: گودترين و عريضترين بخش در محور و در زير ورودي بنا به عرض 53 و طول 50 سانتيمتر در بخش نخست قرار دارد و احتمال ميدهيم که اين بخش محل اصلي قراردادن استخوانها بوده است.
شريفي ادامه داد: بخش سکو مانند و صاف انتهايي نيز محلي بوده که تمامي استخوانها در آن و روي هم ريخته ميشده است.
شناسايي استقرارهاي مختلف به ويژه استقرارهاي دوران اسلامي موضوع ديگري است که شريفي به آن اشاره کرد و گفت: در محدوده آبگيري سد استقرارهاي دوران اسلامي، سفالينههاي لعابدار و بدون لعاب ساده و سفالينههاي دوران تاريخي به صورت پراکنده مشاهده شد.
وي خاطرنشان کرد: اين آثار و بقايا عموما در حاشيه روستاها و استقرارهاي کنوني شناسايي شده که نشان از جابهجايي و حرکت محدود مکان استقرارهاي منطقه است. بررسيهاي اوليه نشان ميدهد که اين جابهجاييها به دليل محدوديت منابع آبي ، غذايي و اراضي زراعي بوده و باعث رونق و رواج دامپروري در اين ناحيه شده است.
شريفي در پايان تصريح کرد: هدف از بررسي، گمانهزني و مطالعه سد تاريخي جره، مقايسه اين منطقه با ساير نواحي، مطالعه روستاهاي متروکه و بررسي و شناسايي محوطههاي تاريخي، فرهنگي در حوزه سد بود.
بنا بر اين گزارش، سد ساساني جره يکي از سازه هاي باستاني بسيار مهم کشور است که در استان خوزستان جاي گرفته و بيش از 20 متر ارتفاع دارد و از ساروج و قلوه سنگ ساخته شده است.
M/115
انتهای پیام/