\"اسکندر مختاري\" مدير پايگاه ميراث فرهنگي شهر تهران با بيان اين مطلب درباره ساماندهي ميدان مشق به ميراث آريا( CHTN) گفت: ساماندهي ميدان مشق به دليل حفظ اصالت معماري و به عنوان بخشي از تاريخ پايتخت ضروري است.

وي افزود: به همين دليل طرح جامع و تفضيلي نگاه ويژه‌اي به اين ميدان تاريخي داشته است. به گونه‌اي که در اين طرح ميدان مشق به عنوان محدوده ميراث فرهنگي و گردشگري شهر تهران به تصويب رسيده است تا از اين طريق بتوان بخشي از تاريخ، فرهنگ، اصالت و معماري تهران را حفظ کرد.

به گفته مختاري بهترين راه براي به جريان افتادن دوباره مصوبه دولت مبني بر ساماندهي ميدان مشق آن است که سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري ضرورت ساماندهي آن را به دولت تأکيد کند و مقدمات واگذاري بناهاي تاريخي که در اختيار بخش‌هاي مختلف دولتي و غيردولتي است را فراهم کند.

وي با بيان اينکه تنها سازماني که مي‌تواند کار ساماندهي ميدان مشق را انجام دهد، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري است، خاطرنشان کرد: با تغيير کاربري بناهايي که در اختيار نهادهاي مختلف است هم ارزش تاريخي بناها حفظ مي‌شود و هم نگاه تجاري متوجه اين بناهاي با اصالت نيست. ضمن آنکه گردشگر براحتي مي‌تواند در يک محور فرهنگي تاريخي قدم بگذارد و از فضاهاي تاريخي بهترين استفاده را بکند.

در پيش گرفتن سياست گام به گام براي ساماندهي ميدان مشق نکته ديگري است که مختاري به آن تأکيد کرد و گفت: سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري مي‌تواند براي تملک بناها سياست گام به گام را پيش بگيرد. يعني هر بناي تاريخي به تدريج به سازمان واگذار شود. مثلا اداره ثبت اسناد و املاک که متعلق به دادگستري است ، به دليل تاريخي بودن و ارزشمند بودن بهتر است که به سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري واگذار شود.

مدير پايگاه ميراث فرهنگي شهر تهران تصريح کرد: حدود350 هزار قطعه شي تاريخي در انبارهاي موزه ملي نگهداري مي‌شود و فضايي براي به نمايش گذاشتن آنها وجود ندارد، در صورتيکه بناهاي تاريخي به سازمان ميراث فرهنگي واگذار شود با تغيير کاربري مي‌توان فضاي مناسب و کافي براي به نمايش گذاشتن آثاري که در انبارهاي موزه ملي قرار دارد به وجود بياوريم.

مختاري طي کردن مراحل اوليه مطالعات ساماندهي ميدان مشق را همزمان با تصويب اين مصوبه در چهارسال گذشته تنها گام مؤثر براي ساماندهي اين ميدان دانست و به ميراث آريا گفت: مراحل اوليه تهيه طرح مطالعاتي اين ميدان انجام شد اما در نهايت به دليل آنکه ادارات مهمي مانند امورخارجه، ارتش، ثبت اسناد و ... در اين محدوده قرار دارد و تملک بناهاي در اختيار اين نهادها بودجه زيادي را مي‌طلبيد، تهيه طرح در همان مراحل ابتدايي متوقف شد.

وي درباره صحبت‌هاي اخير رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري مبني بر اينکه بودجه خاصي را براي ساماندهي ميدان مشق در بودجه 87 در نظر مي‌گيرد، تصريح کرد: قطعا اگر اين اتفاق بيافتد پايگاه ميراث فرهنگي تهران نيز با عزم و ارده بيشتري مي‌تواند گام بردارد.

به گفته وي، هم‌اکنون چندين موزه بزرگ کشور همچون ايران باستان، موزه دوران اسلامي، موزه و کتابخانه ملک، موزه عبرت، موزه وزارت پست، موزه سکه متعلق به بانک سپه، موزه جواهرات، موزه بانک ملي و موزه آبگينه در اين محدوده فعال هستند.

مدير پايگاه ميراث فرهنگي تهران ادامه داد: براساس طرح توسعه موزه ملي قرار بود بناهايي مانند کاخ شهرباني، امورخارجه، ساختمان ارتش و کتابخانه ملي نيز به سازمان واگذار شود تا بتوان طرح توسعه موزه ملي را اجرا کرد.

بر اين اساس، طرح ساماندهي ميدان مشق و تبديل آن به قطب تاريخي - فرهنگي تهران در قالب طرح گسترش موزه ملي، سال 1382به تصويب هيأت دولت رسيد و بلافاصله طرح مطالعاتي آن توسط کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري تهيه و تقديم دولت شد.

اما متأسفانه پس از گذشت چهار سال از تصويب اين طرح،حتي کوچکترين اقدامي در خصوص اجرايي کردن اين پروژه صورت نگرفته است .

چندي پيش \"محمدرضا کارگر\" رئيس موزه ملي ايران در گفتگو با ميراث آريا ميزان اعتبار موردنياز براي تملک ساختمان‌‌هاي دولتي و غيردولتي موجود در ميدان مشق را حدود 460 ميليارد تومان عنوان کرد.

به گفته وي گسترش ميدان مشق در قالب موزه خاص و از جهاتي حياتي و تعيين‌کننده است.

ميدان مشق از جنوب به خيابان امام خميني، از شمال به خيابان جمهوري، از غرب به خيابان سي تير و از شرق به ميدان فردوسي مي‌رسد و مساحتي 120 هکتاري
را دربرمي‌‌گيرد.

ميدان مشق سابق يا \"باغ ملى\" فعلى همچون ميدان توپخانه از ميادين تاريخى تهران با تاريخچه‌اى مملو از مسائل سياسى، اجتماعى، نظامى، فرهنگى و هنرى به‌شمار مى‌آيد.

اين ميدان که سربازخانه مرکزى در آن واقع بوده و نظاميان در آن مشق نظام مى‌کردند، از شمال خيابان سرهنگ سخايى (خيابان سوم اسفند سابق) و از جنوب خيابان امام خمينى (ره) (خيابان باغ‌شاه، سپه و مريض‌خانه سابق) را شامل مى‌شده و محوطه بناهاى کنونى اداره پست (موزه پست و مخابرات)، سردر باغ ملى، ساختمان شماره 3 وزارت امور خارجه (شرکت نفت ايران و انگليس سابق)، موزه 13 آبان، موزه ايران باستان، کتابخانه ملى، کاخ شهربانى (ستاد مرکزى نيروى انتظامى فعلى)، کاخ وزارت امور خارجه، عمارت ثبت اسناد و املاک، مرکز قزاق‌خانه (سازمان تأمين خدمات درمانى نيروهاى مسلح فعلى)، ساختمان شماره 7 وزارت امور خارجه (باشگاه افسران سابق)، بناى وزارت جنگ سابق (بيمه بازنشستگى نيروهاى مسلح فعلى)، ساختمان هنرستان دختران يا مدرسه کودکان بى‌سرپرست را دربرمى‌گيرد.

بنابر سفرنامه جکسون، اين محوطه که از بزرگترين ميدان‌هاى نظامى بوده حدود 400 متر طول و 400 متر عرض داشته است.

به‌غير از بناى قزاق‌خانه سابق که قديمى‌ترين بناى منطقه (1280 ه.ق) است از ميدان مشق سابق، امروزه اثرى نمانده و فقط سردر زيبايى از آن دوران براى نسل جديد به ميراث و يادگار مانده که باعنوان \"سردر باغ ملى\" معرف مردم تهران است.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 138606177