\"جليل جباري\" معاون صنايع‌دستي و هنرهاي سنتي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان اردبيل با اعلام اين خبر به ميراث آريا(CHTN)گفت : مبارزه صنفي با اينگونه مشکلات موجب حمايت هر چه بيشتر از توليدکنندگان هنرهاي سنتي در کشور مي شود.

وي گفت: به کارگاه‌هاي توليد گليم که از رنگ‌هاي اکريليک و مواد اوليه مصنوعي استفاده مي‌کنند در ابتدا هشدار داده مي‌شود و چنانچه توجهي صورت نگيرد،پروانه توليد و تسهيلات بانکي به آنها داده نخواهد شد.

جباري با اشاره به اينکه چنين توليداتي به‌خاطر ارزاني قيمت بودن، بازار خوبي هم به خود اختصاص مي‌دهند ،يادآور شد: افرادي که توان مالي نداشته با توليدات صنايع‌دستي هم آشنايي ندارند، به اين محصولات روي مي‌آورند. اما نکته قابل توجه اين است که محصولات توليدي با مواد نامرغوب و مصنوعي به هيچ عنوان در صادرات موفق نيستند و شکست خورده به حساب مي‌آيند.

وي تصريح کرد: صادرکنندگان و هنرمنداني که به توليد با کيفيت مي‌انديشند تنها از رنگ‌هاي گياهي و پشم و کرک مرغوب ،گليم مي‌بافند و در بازار داخلي و خارجي هم جاي خود را به خوبي باز کرده‌اند.

معاون صنايع‌دستي و هنرهاي سنتي استان اردبيل با تأکيد بر اينکه حتي در مراکز آموزشي هم اجازه استفاده از مواد مصنوعي داده نمي‌شود،خاطرنشان کرد: هنرآموزان در مراکز آموزشي از مواد اوليه درجه يک، رنگ‌هاي گياهي و پشم و کرک مرينوس استفاده مي‌کنند تا از همان ابتدا تفاوت ميان گليم‌هاي اصيل و غيراصيل را بشناسند.

جباري با اشاره به اينکه در توليد \"ورني\" که از محصولات مهم صادراتي اردبيل است تا به حال با مشکلات کمبود مواد اوليه مواجه نبوده‌ايم ،توضيح داد: بيشترين توليدات ورني در منطقه \"مغان\" که عشاير نشين است، صورت مي‌گيرد و چون اين افراد امکان صادرات محصول خود را ندارند از طريق صادرکنندگان اين اقدام انجام مي‌شود.

بنا بر اين گزارش، \"ورني\" گليمي است فرش‌نما که بدون نقشه و به شکل ذهني توسط زنان و دختران مناطق عشاير و روستايي استان اردبيل توليد مي‌شود. مواد اوليه‌اي که جهت توليد ورني به کار گرفته مي‌شود شامل پود که از پشم و تار پود نازک که بيشتر از نخ پنبه‌اي است، تهيه مي‌شود.

در گذشته با توجه به معيشت مردم مستقر در دشت مغان و ساير نقاط ،عشاير‌اين منطقه پس از چيدن پشم از دام‌ها در فصول مناسب آنها را با دوک‌هاي نخ‌ريسي سنتي ريسيده و پس از آن شستشو مي‌دادند و سپس به روش بسيار ابتدايي با رنگ‌هاي شيميايي در خود منطقه رنگرزي مي‌کردند که اين نوع رنگرزي لطمه بزرگي به بازار و بازاريابي اين کالاي هنري سنتي وارد مي ‌کرد، اما از سال 1361 به همت سازمان صنايع‌دستي ايران در قالب طرح‌هاي ترويجي و آموزشي نسبت به تهيه و توزيع مواد اوليه مرغوب اقدام کرده و تحول بزرگي در ارتقاء کيفي توليد ورني بين عشاير و روستاييان منطقه به‌وجود آورد.

M/112


انتهای پیام/

کد خبر 1386061814