به گزارش ميراث آريا(CHTN)، \"عليرضا خسروزاده\" کارشناس باستان‌شناسي سازمان با بيان اين مطلب گفت: بيشتر محوطه‌ها و آثار ثت شده در يک دشت نسبتاً کوچک و چندين دره ميان کوهي کوچک قرار دارند.

وي افزود: تعداد محوطه‌هاي ثبت شده نسبتاً زيا و اين دشت و دره‌ها جمعيت زيادي را در دوره‌هاي مختلف در خود جاي داده است. درحال‌حاضر نيز جمعيت ساکن در اين دشت در مقايسه با ديگر قسمت‌هاي استان نسبتاً‌ زياد است. بسياري از دره‌هاي اين مناطق کوهستاني به‌خصوص مناطق غربي‌تر هم زمان با ماه‌هاي ارديبهشت تا اواخر شهريور، مملو از عشاير کوچ‌نشين است که از آنجا براي ييلاق خود استفاده مي‌کنند.

کارشناس باستان‌شناسي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان چهارمحال و بختياري با اشاره به اينکه طي اين بررسي محدوده‌اي با وسعت 530 کيلومتر مورد بررسي باستان‌شناختي قرار گرفت و در مجموع 220 محوطه باستان‌شناسي و مستندسازي شده خاطر نشان کرد: قديمي‌ترين محوطه شناسايي شده مربوط به دوره پارينه سنگي و جديدترين آنها مربوط به دوره قاجاريه است، محوطه‌هاي کوچک و بزرگ اصلي‌ترين آثار ثبت شده طي اين بررسي بودند.

خسروزاده افزود: نکته قابل توجه در اين بررسي وجود تعداد بسيار زياد محوطه‌هاي مربوط به دوره پيش از تاريخ است که احتمالاً 55 محوطه‌شناسايي شده مربوط به اين دوره است. قديمي‌ترين محوطه بررسي شده مربوط به دوره پارينه‌سنگي و احتمالاً‌ 9 محوطه و غار مربوط به اين دوره است. از سطح اين محوطه‌ها و غارها که بيشتر در جونقان قرار دارند فقط ابزار و تراشه سنگي به دست آمده محوطه‌هاي پيش از تاريخ بيشتر به شکل کوچ‌نشيني هستند.

اين محوطه‌ها يا بر بستر سنگي و صخره‌اي قرار دارند و فاقد نهشته باستاني هستند و يا نهشته باستاني ضخيمي ندارند. بر سطح اين محوط‌ ها فقط پراکندگي سفال و ابزار سنگي ديده مي‌شود.

وي ادامه داد: بيشتر محوطه‌هاي شناسايي شده دوره پيش از تاريخ مربوط به دوره مس و سنگ است و بيشتر محوطه‌هاي محدوه بررسي به دوران تاريخي (به‌خصوص دوره آهن3 – هخامنشي- اشکاني و ساساني) مربوط مي‌شوند. 11 محوطه و اثر از اين دوران شناسايي و ثبت شده است.

خسروزاده تصريح کرد: از مهمترين آثار ثبت شده دوران تاريخي گورهاي سنگي هستند که مربوط به دوره آهن 3 تا ساساني است که اين گورها به شکل سنگ چين و گاهي تا 5/1 متر از سطح زمين ارتفاع دارند و به شکل گرد و بيضي و يا به شک لتال انبار سنگ روي گور ديده مي‌شود. 80 محوطه و اثر نيز مربوط به دوره اسلامي شناسايي و ثبت شد.

گفتني است شهرستان کوهرنگ کوچکترين شهرستان استان چهارمحال و بختياري از نظر وسعت مي‌باشد اين منطقه شامل کوه‌هاي نسبتاً مرتفع و دره‌هاي کوچک و بزرگ است، دره‌ها و دشت‌هاي ميان‌کوهي اين شهرستان داراي منابع آب فراوان و خاک بسيار حاصلخيزي است که براي کشاورزي بسيار مناسب است.

چراگاه‌هاي فصلي مناسبي نيز در اين منطقه وجود دارد که هميشه دامپروران کوچ‌نشين از آنها استافده کرده‌اند.

116/M

انتهای پیام/

کد خبر 1386071840