به گزارش ميراث آريا(chtn)، اين فصل از مطالعات و کاوش هاي باستان شناسي که به سرپرستي \"قدير افروند\" کارشناس ارشد باستان شناسي سازمان ميراث فرهنگي استان تهران آغاز شده است، تا 20 آبان ماه سال جاري ادامه خواهد داشت.

کاوش هاي باستان شناسي در اين منطقه شامل يک کارگاه و دو ترانشه است. اين هيأت در قسمت کارگاهي به کف سازي مربوط به دوره اشکانيان دست يافته اند. ترانشه ها نيز در اطراف ديوار ارگ سلجوقي قرار دارند که داراي خشت ها و سفال هاي پيش از تاريخ، تاريخي و اسلامي است که کاوش در آنها ادامه دارد.

براساس اين گزارش ، \"دژ رشکان\" قلعه سنگي منفردي است که دقيقا در ميان کارخانه قديم سيمان ري و کارخانه گليسيرين قرار دارد و يکي از چهار قلعه حفاظتي ري بوده است و داراي تيرکش هاي عمودي مي باشد که آثاري از دوره آل عباسيان و آل بويه در آن به چشم مي خورد.

اين گزارش حاکيست ؛دژ رشکان در چهارراه خط آهن و بر بالاي کوهي استوار است که از جمله دژهاي محافظ ري، در چهار سوي شهر، به حساب مي آيد. اين دژ با ساختاري متشکل از لاشه سنگ و ساروج‌ متعلق به دوره اشکانيان است‌. اين دژدر گذشته با انتساب به فخرالدوله، ابن رکن الدوله ديلمي‌، فخر آباد ناميده مي‌شد.

فخرالدوله اين دژ را که در جريان فتح ري به دست مسلمانان ويران شده بود مرمت کرد. در اين قلعه کاخ‌ها، اموالي گران‌بها و اسلحه خانه‌هايي وجود داشته است. بخش‌هاي اصلي قلعه تا زمان قاجار نيز پا بر جا بود؛ اما امروزه قسمت اعظم آن تخريب شده است‌. ديوارهاي غربي اين دژ داراي سوراخ‌هايي براي تير وکمان است‌.
بنا بر اين گزارش، ارگ سلجوقي ري نيز در حقيقت ادامه يک بناي دفاعي بنا شده روي قلعه و دژ شمالي رشکان بوده که تاسيسات گوناگوني داشته است.

اين بنا از سنگ ساخته شده بود و از وضعيت امنيتي، حفاظتي طبيعي کوه نيز بهره مي برد. اکنون بخش محدودي از باروي جنوبي و شرقي ارگ باقي مانده است و در جنوب غربي آن نيز کارخانه گليسيرين قرار دارد. اين ديوار مانند باروي اصلي ري از چينه و خشت ساخته شده و داراي برج هاي پشتيبان است.

120/

انتهای پیام/

کد خبر 1386072321