وي با بيان اينکه شهر تاريخي مرو در حدود 400 هکتار وسعت دارد و داراري قابليت تبديل شدن به سايت باستاني و گردشگري است، افزود: در اين شهر تاريخي آثار بسيار زيادي از زمان پيش از اسلام و دوران اسلامي وجود دارد که هنوز اين محوطهها کاوش و بررسي نشده است. ضمن آنکه اين شهر ميتواند به يک سايت گردشگري براي بازديد از آثار تاريخي اين بخش تبديل شود.
به گفته بقايي، قرار است سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان خراسان رضوي طرح جامع باستانشناسي و گردشگري را براي اين شهر تعريف کند و در صورت موافقت مسوولان ترکمنستان اين طرح در قالب يک تفاهمنامه به امضا ميرسد.
وي با بيان اينکه با اجراي طرح جامع ، دستاورد بزرگي در عرصه فرهنگي انجام ميشود، خاطرنشان کرد: در شهر تاريخي مرو قلعهها و آثار تاريخي بسيار زيادي وجود دارد که متعلق به تمدن ايران است و قطعا با کاوشهاي باستانشناسي آثار تاريخي بسياري بدست ميآيد که ميتواند گردشگران زيادي را جذب کند.
مرو شهري است در جنوب شرقي ترکمنستان و در انتهاي کوير قره قوم که امروزه حدود صدهزار نفر جمعيت دارد. اما شهرت اصلي اين شهر به زبانهاي قديم باز مي گردد که از صدها سال پيش از ورود اسلام به ايران و ماوراءالنهر شهري مهم در اين قسمت از سرزمين ايران به شمار ميرفته است.
قدمت اين شهر به قرن پنجم قبل از ميلاد مي رسد. داريوش اول در کتيبه بيستون اين شهر را مروگوش ناميده، اما جغرافينويسان باستاني نام آن را مرگيانا ذکر کردهاند. مرگيان يا مروانه از ايالات تابعة قوم پارت که بعداً سلسله اشکانيان را تأسيس کردند به شمار مي رفت.
بنا بر اين گزارش مرو که در ماوراء النهر واقع است در دوره ساسانيان بسيار آباد بود و يزدگرد سوم آخرين پادشان ساساني پس از شکست از مسلمانان به اين شهر گريخت و در همينجا کشته شد.
در قرون اوليه اسلامي شهر مرو اهميت بسياري براي حاکمان بغداد و حاکمان ايراني سلسله هاي ايراني داشت، چنانچه در عهد سلطان سنجر مرو مبدل به پايتخت ايران گرديد. مورخان ذکر مي کنند که در سال 550 هجري قمري 10 کتابخانه بزرگ در مرو وجود داشت که تنها يکي از آنها دوازده هزار جلد کتاب داشت.
متأسفانه شهر مرو در حمله مغول به سختي ويران شد و صدها هزار نفر از ساکنان آن کشته شدند. پس از اين واقعه مرو هيچگاه نتوانست رونق و شکوه گذشته خود را باز يابد.
شهر مرو به واسطه نزديکي به خوارزم و ماوراءالنهر يک سو و اتصال آن به سرخس و نيشابور از سوي ديگر هميشه موقعيتي خاص داشته و چنانچه ذکر شد در سلطنت سلجوقيان مرکز امپراتوري بزرگ آنان گرديد.
طرح جامع مرمت و بهسازي مقبره مختومقلي تهيه ميشود
تهيه طرح جامع مرمت و بهسازي مقبره \"مختومقلي\" توسط سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان گلستان نکته ديگري است که قائم مقام سازمان ميراثفرهنگي به آن اشاره کرد و گفت: \" مختوم قلي\" يکي از شاعران ترکمن بوده که براي مردم ترکمنستان بسيار قابل احترام است.
وي ادامه داد: مقبره اين شاعر در خاک ايران قرار دارد و سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري درصدد است که با تهيه طرح جامع مرمت و بهسازي و گردشگري مقبره و محوطه اطراف آن را بازسازي و مرمت کند.
قائم مقام سازمان ميراثفرهنگي همچنين به ديدار خود با رئيس کميته گردشگري و ورزش ترکمنستان اشاره کرد و افزود: در ديدار با «کوچ گلدي خوشابرديف خوشگلدي»رئيس کميته گردشگري و ورزش ترکمنستان بر گسترش صنعت گردشگري ميان دو کشور تاکيد شد.
وي با بيان اينکه در ترکمنستان نيز همانند ايران مناطق نمونه گردشگري وجود دارد، تصريح کرد:قرار است شرکت توسعه گردشگري پس از نهايي شدن توافقات انجام شده براي ترکمنستان پکيجهاي سرمايهگذاري تهيه ميکند.
به گفته بقايي ازاعلام آمادگي ايران براي انجام سرمايهگذاري مشترک در منطقه گردشگري \"آوازه\" واقع در بندر ترکمنباشي ترکمنستان و استقبال طرف ترکمني از اين پيشنهاد خبرداد.
خاطرنشان ميشود، هيأت ايراني به رياست\" حميد بقايي\" قائم مقام سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري، \"مهدي جهانگيري\"مدير عامل شرکت توسعه گردشگري ،\"علي اصغرپرهيزکار\"مدير عامل صندوق احيا و بهره برداري از امکان تاريخي و\"ابولفضل مکرمي فر\" رئيس
سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان خراسان رضوي عصر روز گذشته به ايران بازگشتند.
115/
انتهای پیام/