وي با بيان اينکه ري باستان افتخاري براي تهران امروز است و اين منطقه ميتواند به قطب گردشگري شهر تبديل شود، خاطرنشان کرد: اهميت و اعتبار ري باعث شد که پيشنهاد تشکيل پايگاه ملي پژوهشهاي ري باستان را به مدير پايگاههاي سازمان ميراث فرهنگي بدهم؛ اما هنوز جوابي از سوي دفتر پايگاه مبني بر تأسيس اين پايگاه به ما داده نشده است.
افروند همچنين از آماده کردن محوطه دژ براي بازديد عموم مردم خبر داد و گفت: در صورتي که امکان بازديد مردم از دژ و نتايج کاوشهاي آن فراهم شود، قطعا ري و دژ رشکان ميتواند گردشگران زيادي را به سوي خود جذب کند.
سرپرست کاوشهاي دژ رشکان با اشاره به فعاليتهاي تخريبي کارخانه سيمان در ري خاطرنشان کرد: متأسفانه فعاليتهاي کارخانه سيمان ري آسيبهاي بسيار زيادي را به محوطههاي تاريخي و طبيعي ري وارد کرده است.
وي ادامه داد: بر اثر انفجارهاي اين کارخانه بخشهايي از کوه بيبي شهربانو از بين رفته است و چناچه اين اقدامات ادامه پيدا کند، به تدريج آثار و بقاياي تاريخي ري باستان از بين خواهد رفت.
خاطر نشان ميشود ؛ کاوشهاي دژ رشکان که از 31 شهريور ماه شروع شده تا 28 آبان ادامه خواهد داشت.
فصل دوم کاوشهاي دژ رشکان با همکاري انجمن ايرانشناسان فرانسه و باستانشناسان ايراني انجام ميشود.
دژ رشکان در چهارراه خط آهن و بر بالاي کوهي استوار است که از جمله دژهاي محافظ ري، در چهار سوي شهر به حساب مي آيد. دژ رشکان با ساختاري متشکل از لاشه سنگ و ساروج متعلق به دوره اشکانيان است. اين دژدر گذشته با انتساب به فخرالدوله، ابن رکن الدوله ديلمي، فخر آباد ناميده ميشد.
فخرالدوله اين دژ را که در جريان فتح ري به دست مسلمانان ويران شده بود مرمت کرد. در اين قلعه کاخها، اموالي گرانبها و اسلحه خانههايي وجود داشته است. بخشهاي اصلي قلعه تا زمان قاجار نيز پا بر جا بود؛ اما امروزه قسمت اعظم آن تخريب شده است. ديوارهاي غربي اين دژ داراي سوراخهايي براي تير وکمان است.
سال گذشته باستان شناسان آخرين سازههاي معماري \"کاخ سياوش\" متعلق به دوره ساساني را يافتند.
اين سازه تاريخي که دژي است با ساختاري از سنگ و ساروج، به دنبال عمليات کاوش و حفاري دژ رشکان، پس از سال ها از ميان خاک هاي انباشته و زباله هاي شهري بيرون آمد.»
اين کاخ متعلق به سياوش پسر مهران آخرين حاکم ساساني ري بوده و با توجه به ساختار معماري مصالح سنگ و ساروج و در مواردي آجر هاي مربعي عصر ساساني، متعلق به اواخر دوران ساساني است که در طول قرون اوليه اسلامي نيز مورد استفاده قرار مي گرفته است .
اسناد تاريخي حاکي از آن است که اين دژ 70 سال پيش توسط پرفسور اشميت مورد کاوش باستانشناسي قرار گرفته است که به دليل مرگ ناگهاني وي در سانحه اي هوايي اين گزارشات هيچگاه منتشر نشده است.
115/
انتهای پیام/