قائم مقام سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري در سفر به آذربايجان شرقي تأکيد کرد که بايد هر چه سريعتر خانه ستارخان به عنوان ميراث معنوي در فهرست آثار ملي کشور ثبت شود.
اما بخوانيم داستان تمام اين جار و جنجال ها ي ماه اخير که در مورد خانه ستارخان اتفاق افتاد :
ستاد فرماندهى مبارزات مشروطه خواهى
خانه ستارخان در گذشته هاى دور محل ستاد فرماندهى مبارزات مشروطه خواهى و نيز جنگ هاى ضداستعمارى ستارخان و نيروهاى وى عليه استعمار روس بود.
پس از پيروزى انقلاب مشروطه در سال 1285 هـ.ق و عزيمت ستارخان، باقرخان و نيروهاى آنان به تهران، حوادثى در تبريز رخ داد که موجب شد اين خانه رفته رفته از کانون توجه خارج شده و تا به امروز نيز غربت خود را بازنيابد.
پس از کشته شدن ستارخان، اوضاع کشور آبستن حوادثى شد که در نهايت نيروهاى روسيه دوباره در کشور و بخصوص آذربايجان مجال خودنمايى يافته و در نهايت خانه سرداران مشروطه را در تبريز به توپ ببندند.
«نگار عذارى» عروس ستارخان و همسر «يدالله خان» فرزند ارشد ستارخان اعتقاد دارند خانه ستارخان به دست روسها تخريب شده و از آن عمارت بزرگ، بيش تر بخشهاى نظامى مانند مرکز ستاد فرماندهى، محل استقرار نيروها، اسلحه خانه و... مورد حمله قرار گرفت و قسمت اندرونى عمارت از تخريب مصون ماند.
تخريب خانه ستارخان به دليل رسيدگى نکردن
در سال1352خانه ستارخان به دليل رسيدگى نکردن و شکستن ديوارها تخريب شد که در نهايت با تلاش يکي از همسايگان ، سازمان ميراث فرهنگى استان در سالهاى گذشته با ارسال کارشناسان خود ضمن تأييد صحت تاريخى بودن اين خانه، نقشه جامع عمارت اصلى ستارخان را تهيه کرده تا شايد در سالهاى آينده اقدام به خريد و بازسازى آن شود.
بر اساس اين گزارش ،چندي پيش اين خانه توسط فردي خريداري و وي از شهرداري براي ساخت و ساز در آن مجوز دريافت و خانه اي که تقريبا مخروبه شده بود تخريب کرد تا بتواند بنايي ديگر به جاي آن احداث کند.
همه چيز ختم به خير شد
موضوع تخريب خانه ستارخان علاوه بر آنکه توجه مسئولان سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري و نمايندگان مجلس را به خود جلب کرد، به سوژه داغي براي خبرنگاران تبديل شد به طوري که تقريبا هر روز ،صفحه اي از روزنامه ها به گزارشي در اين باره اختصاص داشت تا اينکه با سفر بقايي به تبريز همه چيز ختم به خير شد.
البته دراين ميان شهرداري را نبايد به جرم استعلام نگرفتن از سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري متهم کرد چرا که مکاني که زماني خانه سردار ملي بوده نه تنها در فهرست آثار ملي به ثبت نرسيده بود بلکه به علت بي توجهي هاي مسئولان گذشته سازمان ميراث فرهنگي و نوادگان ستارخان همچون مخروبه اي به حال خود رها شده بود هرچند مسئولان ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي شهرداري را مقصر اصلي در اين ماجرا مي دانند.
توجه به يادگار هاي بر جاي مانده ازمفاخر ايران زمين
اعلام تخريب خانه ستارخان موجي از نارضايتي در بين شهروندان آذربايجاني و بخصوص تبريزي را بدنبال داشت و موجب اعتراض افکار عمومي و انعکاس وسيع تخريب خانه سردار ملي نسبت به ميراث فرهنگي و سهل انگاري صورت گرفته در حفاظت شايسته از خانه ستارخان شد.
منصفانه نيست که در اين ماجرا سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري را مقصر دانست بلکه جلوگيري از وقوع چنين اتفاقاتي مستلزم همکاري تمام سازمان هاي ذي ربط است.
بايدطي برنامه اي جامع خانه ها ي تمام مفاخر شناسايي و مرمت و احياي آنها در دستور کار قرار گيرد تا شايد به اين ترتيب شاهد وقو ع چنين اتفاقاتي نباشيم.
116/
انتهای پیام/