وي افزود: همچنين قرار شد سازمان ميراث فرهنگي کردستان حرائمي را که در بافت تاريخي مطالعه شده به شهرداري سنندج ارائه دهد. همچنين سازمان قرار است حرائمي را که در بافت تاريخي مطالعه نشده است، بررسي کرده و نتايج آن را به شهرداري سنندج ارجاع دهد.
به گفته فعلهگري، بازسازي و احياي بافت قديم سنندج با توجه به قدمت آن ضروري است.چه، مناطق ديدني بسيار زيادي در داخل بافت از جمله مسجد دارالاحسان، مسجد دارالامان (مسجد والي)، بازار قديمي و بازار سرتپوله قرار دارد.
بنا بر اين گزارش ، شهر سنندج شهري است که در فاصله 520 کيلومتري غرب تهران قرار دارد. بنياد جديد اين شهر در سال 1046 هجري قمري توسط سليمان خان اردلان پايه گذاري شد. وجه تسميه شهر سنندج (سنه يا سنه دژ) که از شهرهاي کهن و مقدس است به آيين مهر و زردشت در اين بخش ايران باز ميگردد. ارتباط اين شهر و نواحي مجاور آن با اساطير پهلواني آريايي از اهميت و قدمت اين شهر حکايت ميکند. اين شهر در قديم روي تپه بزرگي در کنار رودخانه قشلاق به نام \"پيالکه توش نوذر\" قرار داشته است. قلعه حسنآباد که دژي ساساني بود، نزديک اين شهر واقع بوده و هماره به عنوان پادگاني براي حمايت از اين شهر عمل ميکرده است.
شهر کهن \"سنهدژ\" احتمالا در اثر زلزله و هجوم مغول ويران شد و تا زمان صفوي به صورت دهکدهاي به حيات خود ادامه داد. مرکز حکومتي اين شهر پس از ويراني، به قلعه حسنآباد منتقل شد. شهر جديد سنندج در دوره صفوي و در روزگار شاهصفي در سال 1046 ه. ق. توسط \"سليمانخان اردلان\" پايه گذاري شد. سليمان خان مرکز حکومت را از قلعههاي حسن آباد و پلنگان به شهر سنه منتقل و اقدام به آباد ساختن آن نمود. وي قلعه حکومتي را با استحکام تمام در بالاي تپهاي بنا نهاد و عمارات، حمام، مسجد و بازار را در خارج و اطراف قلعه ساخت. او با احداث يک رشته قنات در دشت \"سرنووي\" آب را به داخل شهر و ميان قلعه هدايت کرد.
گسترش شهر مربوط به زمان \"امانالله خان اردلان\" است. او قلعه حکومتي را توسعه داد، چندين تالار و عمارت در آنجا ساخت و در فاصله سالهاي 30ـ1220 ه. ق. با احداث عمارتها، بازار، کاروانسرا و مساجد از جمله مسجد معروف به \"دالاحسان\" در ميان شهر، به توسعه شهر پرداخت. همچنين در سال 1222 ه. ق باغ و عمارت خسروآباد را توسعه بخشيد.
اين گزارش حاکيست ؛سنندج به لحاظ موقعيت جغرافيايي و فعاليتهاي شهرسازي عصر صفوي و قاجار، از بافت شهري سنتي با ارزشي برخوردار است که بناهاي مسکوني و عامالمنفعه متعددي مانند حمام، مساجد، بازار و تکيه در آن باقي مانده است.
115/
انتهای پیام/