ابوالفضل عالي سرپرست کاوش هاي مردان نمکي معدن چهرآباد با بيان اين مطلب به ميراث آريا((CHTN، گفت: در حدود دو سال است که درصدد توقف کار بهره برداري پيمانکار خصوصي وزارت صنايع و معادن هستيم، اما با وجود نامه نگاري هاي بسيار زياد با سازمان ميراث فرهنگي هنوز موفق به توقف بهره برداري نشده ايم.

وي با بيان اينکه سازمان تا به حال کاري براي تملک معدن نمک چهرآباد نکرده است، درباره هزينه تملک اين معدن افزود: بايد براي تعيين دقيق هزينه تملک کارشناس از سوي سازمان اعزام بشود اما هنوز اين کار صورت نگرفته است. اگر سازمان اقدام به تملک اين معدن نکند، کارهاي تخريبي پيمانکار باعث از بين رفتن اين معدن مي شود.

عالي ادامه داد: تنها اقدام مثبت سازمان خريداري کردن محدوده تاريخي جنوب غربي معدن به ابعاد 30 در 40 بوده است و بقيه معدن براي بهره برداري آزاد است.

سرپرست کاوش هاي مردان نمکي در ارائه گزارش نتايج بررسي هاي خود در همايش مردان نمکي با اشاره به کشف اتفاقي اولين مرد نمکي در سال 1372 خاطرنشان کرد: اگر چه کاوش هاي سال 72 موفقيت آميز بود اما به دليل توقف نکردن عمليات بهره برداري معدن نمک کاوش هاي اين محوطه ادامه پيدا نکرد و مرد نمکي شماره دو نيز در نتيجه فعاليت بولدوزرهاي معدن کاران شناسايي شد.

وي افزود:مرد نمکي شماره سه به صورت کاملا متلاشي شده در زير تيغه بولدوزرها يافت شد. البته بقاياي به جاي مانده از مردان نمکي شماره دو و سه مورد مطالعه کارشناسان قرار گرفت و اطلاعات ارزشمندي از معدن کاوي دوران باستان بدست آمد.

به گفته عالي، موميايي شماره دو مرد ميانسالي با قد 180 سانتي متر، با موها و ريش هاي سياه رنگ بود که در اواخر دوره اشکاني احتمالا به دليل ريزش معدن کشته شده بود. همچنين موميايي شماره سه معدن کار ميانسالي با موهاي قهوه اي رنگ بود که در دوره هخامنشي و با فرو ريختن تونلي که در آن مشغول به کار بوده کشته و مدفون شده است.

وي تصريح کرد: کشفيات تصادفي سال 83 موجب شروع کاوش هاي نجات بخشي درمعدن نمک شد و فصل اول کاوش ها در زمستان همان سال شروع شد. در فصل اول علاوه بر کشف شمار زيادي از اشياي متنوع و مختلف همچون ابزارهاي معدن کاوي، يافته هاي گياهي، يافته هاي جانوري، منسوجات،پوست و چرم، چهارمين مرد نمکي به صورت تقريبا سالم و کامل بدست آمد.

سرپرست کاوش هاي مردان نمکي با بيان اين موضوع که براساس ساليابي کربن 14 موميايي شماره 4 مربوط به دوره هخامنشي بوده است، گفت: کاوش هاي فصل دوم در آذرماه سال 84 آغاز شد و در اين فصل مرد نمکي شماره 5 در زير صخره هاي بزرگ نمک کشف و شناسايي شد.

به اعتقاد وي مرد نمکي شماره 5 معدن کار جواني بوده که احتمالا در دوره هخامنشي مي زيسته و بر اثر ريزش معدن کشته شده است.

اثبات اين موضوع که معدن نمک چهرآباد يکي از معادن بزرگ و کهن ايران است، نکته اي است که عالي به آن اشاره کرد و افزود: يافته ها و مطالعات محققان نشان مي دهد که استخراج نمک از اين معدن در دوره هاي هخامنشي، اشکاني، ساساني، دوران مياني و متاخر اسلامي انجام مي شده است.

عالي ادامه داد: کاوش هاي باستان شناسي نشان داده است که معدن کاران باستان با ابزارهاي معدن کاوي مثل کلنگ، تيشه و چکش در داخل کوه معدن تونل هايي را با ابعاد و اندازه هاي مختلف حفر مي کردند و با کيسه هاي چرمي ساده، نمک هاي استخراج شده را بيرون منتقل مي کردند.

وي تصريح کرد: در قسمت هايي از تونل ها حيوانات بارکش مثل اسب و الاغ نگهداري مي شد.ضمن آنکه دنبال کردن رگه هاي مرغوب نمک در طول زمان تونل هايي بدون شکل و جهت مشخص ودر سطوح مختلف ايجاد مي کرده است.

115/




انتهای پیام/

کد خبر 1386080565