\"سيد رسول سيدين بروجني\" سرپرست هيأت مطالعاتي سد سيمره با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN) گفت: با توجه به اين موضوع که تعداد محوطه‌هاي قابل کاوش در اين منطقه بسيار زياد است پژوهشکده باستان‌شناسي بايد برنامه‌ريزي دقيقي براي کاوش‌هاي نجات‌بخشي سد سيمره انجام دهد.

وي افزود: نتايج مطالعات به تازگي به اتمام رسيده است و قرار است نتايج آن به پژوهشکده داده شود تا بعد از بررسي‌هاي لازم ، کاوش‌ها صورت گيرد. اما تا به حال زمان دقيق کاوش‌ها مشخص نشده است.

به گفته بروجني، قطعا محوطه‌هايي که از لحاظ دوران تاريخي چند لايه‌اي بوده يا محوطه‌هايي که ثبت ملي شده‌اند در اولويت کاوش بايد قرار بگيرند.

در همين زمينه\"حسن فاضلي نشلي \"رئيس پژوهشکده باستان‌شناسي به ميراث آريا گفت: ابتدا بايد سرپرست هيأت مطالعاتي نتايج را به پژوهشکده مشخص کند تا بعد از بررسي اقدام به کاوش کرد.

وي اعتبار لازم براي کاوش در سيمره را دو ميليارد تومان عنوان کرد.

خاطرنشان مي‌شود، چندي پيش تيم باستان‌شناسان در بررسي‌هاي اوليه 80 محوطه تاريخي متعلق به دوره‌هاي مختلف مفرغ، عصر آهن، پارينه سنگي در حوزه آبگيري سد سيمره را شناسايي کردند.

بروجني چندي پيش در گفتگو با ميراث آريا خاطرنشان کرده بود که سازه‌هاي آبي در اين منطقه شناسايي شده که متعلق به دوران ساساني است تا ارتفاع يک متر يا دو متر همچنان باقي مانده است. اما پوشش گياهي بسيار زياد روي اين سازه‌ها شناسايي آنها را بسيار مشکل کرده است.

وي ادامه داد: آثار معماري شناسايي شده نيز به دليل گذشت زمان بسيار تخريب شده است ، اما با توجه به ضخامت ديوارها مي‌توان گفت که اين آثار در زمان خود به عنوان قلعه و برج و باروي استفاده مي‌شده است.

بر اين اساس،ساخت سد سيمره از سال 76 آغاز شده و مهندسان سدسازي 5 ماه است که بتن‌ريزي سد را آغاز کرده‌اند و اين کار تا 30 ماه طول خواهد کشيد.

با پايان يافتن بتون‌ريزي، سد آبگيري خواهد شد. بنابراين هيأت باستان‌شناسي تنها 25 ماه فرصت دارد که مطالعه، مستندسازي، شناسايي و کاوش‌هاي خود را به پايان برساند.

در سال 1310 تپه تل‌هاي لالار، به‌عنوان پنجمين اثر ايراني، در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيد. در اين تپه، آثار و گورستا‌ن‌هاي متعلق به عصر آهن 3 کشف شده و بنا به گفته کارشناسان و باستان‌شناسان به‌دليل قرار گرفتن در ميان دو شهر تاريخي سيروان و سيمره، تنها راه باستاني ارتباط ‌دهنده دو منطقه بوده است.

مشهورترين آثار تاريخي، با معماري صخره‌اي، در حاشيه رودخانه و بر صخره‌هاي تنگه سيمره ساخته شده است./115


انتهای پیام/

کد خبر 138608106