\"انوشيروان گرايلي\" معاون صنايع‌دستي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان گلستان با بيان اين مطلب به ميراث آريا(CHTN)تصريح کرد: فرآورده‌هاي سفالي بيشتر به شکل ظروف و اشياي تزئيني بوده که ظروف در مصارف روزمره جهت نگهداري آب ، مواد غذايي و غيره مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

وي افزود: اين فرهنگ در حدود 1900 يا 1800 سال قبل از ميلاد به پايان رسيده است.

اين مقام مسئول با اشاره به مواد اوليه اين هنر گفت: گل، آب، لعاب شفاف و رنگ‌هاي معدني از جمله اصلي‌ترين مواد اوليه ساخت سفال است.

گرايلي در ادامه مراحل توليد سفال را مورد توجه قرار داد و گفت: براي ساخت محصولات سفالي از 4 شيوه بهره مي گيرند که عبارتند از روش فتيله‌اي، شستي، ورقه‌اي و چرخ کاري که امروزه سه روش اوليه، مورد مصرف بسيار محدودي داشته اما ساخت سفالينه ها بر روي چرخ کوزه‌گري، بخش عمده محصولات را تشکيل مي‌دهد.

معاون صنايع‌دستي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان گلستان در خصوص شيوه کار ساخت سفال توضيح داد: ابتدا گل را ورز داده به شکل چونه در مي‌آورند آنگاه آنرا در مرکز چرخ قرار داده به کمک دو دست توده گل را بالا آورده، ديواره آن‌را نازک مي‌کنند.

گرايلي افزود: سپس به آن شکل داده و ظرف مورد نظر را مي‌سازند در مرحله نهايي ، بخش پاييني کوزه را با کارک يا ابزار، تراش مي‌دهند و سرانجام در حاليکه چرخ مي‌گردد کوزه را با سيم يا سوزن از روي چرخ جدا مي‌کنند.

وي ادامه داد: زماني‌که ساخت محصول به اتمام رسيد آن‌ را در انبار قرار مي‌دهند تا خشک شود سپس وارد کوره کرده و مي‌پزند.

معاون صنايع‌دستي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان گلستان گفت: اگر رويه سفال نياز به لعاب داشته‌باشد پس از پخت، لعاب روي آن ريخته شده و به طور وارد کوره مي‌شود.

گرايلي در ادامه به هنرمندان شاخص اين رشته در استان اشاره کرد و گفت: امروزه در استان فعاليتي در اين رشته صورت نمي‌گيرد و هنرمندان دوره‌هاي قبل نيز ناشناخته باقي مانده‌اند اما دراين ميان مي‌توان از چند هنرمندي که از ساير استان‌ها به اين منطقه مهاجرت کرده و اين هنر – صنعت را با خود آورده‌اند همچون \"فريدون نوري\" و \"علي برآبادي\" نام برد.

اين مقام مسئول تصريح کرد: مناطق توليد اين رشته از دوران عرب ساساني تا دوره صفوي منطقه توليد جرجان قديم ( گنبد و گرگان جديد ) بوده است و در حال حاضر اين محصول در گرگان توليد مي‌شود.

گرايلي گفت: فرآورده‌هاي سفالي بيشتر به شکل ظروف و اشياي تزئيني بوده که ظروف در مصارف روزمره جهت نگهداري آب ، مواد غذايي و غيره مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

114




انتهای پیام/

کد خبر 138608143