\"عليرضا کريمي\" در گفتگو با ميراث آريا (chtn) تصريح کرد : در ادامه مرمت‌هاي سال گذشته، عمليات مرمت خانه يغمائي‌هاي شاهرود که از خرداد ماه سال 86 شروع شده بود با اعتباري بالغ بر 300 ميليون ريال به پايان رسيد.

وي افزود: در اين مرحله سبک‌سازي بام و برداشت کاهگل انباشت شده سال‌هاي گذشته، تعويض تير و تخته‌هاي چوبي فرسوده سقف، شيب بندي و نصب ناودان، ايزولاسيون و آجر فرش تمام بام‌، نماچيني آجري جان‌پناه، اجراي سقف کاذب اتاق‌ها و برداشت لايه فرسوده نازک کاري اتاق‌ها و گچ‌کاري مجدد و نيز مرمت گنبد هشتي از جمله مهمترين اقدامات مرمتي انجام شده در اين بنا است.

بنابراين گزارش؛ اين خانه، تنها خانه بادگيردار شاهرود که به سبک معماري يزدي بنا شده و باقي مانده از خانه‌هاي زيباي شاهرود قديم است که در اوايل دوره پهلوي به سال ۱۳۰۵ هجري شمسي بدست استاد مهدي حيدريان بنا شد.

همچنين اين بنا به لحاظ مشخصه‌هاي معماري سنتي در سطح شهرستان بي نظير، فرم پلان بصورت حياط مرکزي بوده و ورودي خانه در قسمت جنوبي با يک راهرو (دالان) به حياط مرتبط است. بالاخانه که روي دالان قرار دارد و با يک پله مارپيچ از دالان مي‌توان به آن دسترسي داشت.

لازم به ذکر است؛ در قسمت ضلع غربي حياط، بادگير، حوضخانه و اتاق‌هاي مهمان، ايوان و آب انبار و درضلع شمالي نيز اتاق‌هاي زمستانه قرار دارد که حداکثر نور و انرژي خورشيد را در زمستان دريافت مي‌کند. اتاق‌هاي تابستانه و سرداب (زيرزمين) درضلع جنوبي واقع شده که حداقل دريافت انرژي درتابستان را دارند. همچنين در ضلع شرقي اتاق‌هاي کم اهميت (انباري) واقع شده‌اند. آشپزخانه درگوشه شمال غربي حياط قرار دارد.

ازجمله ويژگي‌هاي اين خانه وجود بادگير ، نورگير و حوض‌خانه ، تقارن‌هاي موجود در پلان، نما و همچنين تزئينات آجري ازاره‌هاي پيرامون حياط است.

اين گزارش حاکي است؛خانه يغمائي‌ها درسال‌هاي گذشته توسط اداره ميراث فرهنگي وقت خريداري و به شماره ۴۰۲۵در فهرست آثار ملي ايران به ثبت ‌رسيد. درحال حاضر اداره ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري شهرستان شاهرود در آن مستقر است./117




انتهای پیام/

کد خبر 1386081722