\"مصطفي راستي درست\"سرپرست تعيين حريم و گمانه‌زني تپه خوروين با بيان اين مطلب به ميراث آريا(‌‌‌ CHTN)گفت : کار تعيين حريم ، گمانه‌زني و نقشه‌برداري 61 هکتار محوطه و تپه خوروين حدود يک ماه است که شروع شده و تا آخر آبان ادامه دارد.

وي افزود: با توجه به اين موضوع که قاچاقچيان اقدام به حفاري غيرمجاز در تپه‌هاي گنج‌تپه و سياه‌تپه در محوطه خوروين مي‌کنند ، تعيين حريم و پيشنهاد عرصه براي آن ضروري است.

راستي درست خاطرنشان کرد: هم‌اکنون بسياري از تپه‌هاي اطراف اين محوطه 61 هکتاري توسط باغداران و زمين‌داران مورد تجاوز قرار گرفته و بايد براي اين تپه پيشنهاد عرصه کرد و مانع تخريب اين محوطه تاريخي شد.

به گفته وي هم‌اکنون باستان‌شناسان بيش از 50 گمانه در محوطه ايجاد کرده‌اند و با توجه به نشانه‌هايي که بدست آمده است تپه خوروين قديمي‌تر از عصر آهن 1 است.

پاسخگويي به سؤالات باستان‌شناسان و پر کردن خلأ تاريخي يکي ديگر از اهداف گمانه‌زني در اين محوطه است.

سرپرست تيم تعيين حريم و گمانه زني خاطرنشان کرد: در گاهنگاري‌هاي شمال شرقي ايران پايان عصر مفرغ را 1600 و 1700 قبل از ميلاد عنوان کرده‌اند. اين در حالي است که به گفته محققان شروع عصر آهن در شمال غربي البرز 1500 قبل از ميلاد است. با توجه به اين نظريات در اين ميان 200سال فاصله زماني حلقه گمشده‌اي وجود دارد.

راستي درست خاطر نشان کرد: با گمانه‌زني و سپس کاوش در تپه خوروين شايد بتوان به اين حلقه گمشده دست پيدا کرد. چه درباره تاريخ‌گذاري تپه خوروين نظرات مختلفي وجود دارد. خانم\" مروتس کايا\" باستان‌شناس روسي معتقد است که تپه خوروين متعلق به عصر آهن 1 است. اما پروفسور لويي واندنبرگ که در سال 1333 اين محوطه و تپه را کاوش کرده است، با توجه به اشيايي که از درون گورها بدست آورده معتقد است اين محوطه متعلق به عصر آهن 2 است. از سوي ديگرپرو فسور رابرت دايسون آمريکايي بعد از بررسي‌ سفال‌هاي اين منطقه و مقايسه آن با مناطق ديگر مي‌گويد که اين محوطه متعلق به عصر آهن 3 است.

وي درباره اينکه چرا نظرات متفاوتي درباره خوروين وجود دارد، به ميراث آريا گفت: يکي از دلايل وجود نظرات متفاوت، انجام نشدن پژوهش‌هاي کامل روي يافته‌هاي بدست‌آمده است. همچنين اکثر باستان‌شناساني که اين محوطه را کاوش کرده‌اند، کشف آثار برايشان مهم بوده و به معماري گورها توجه نکرده‌اند.

از نظر اين باستان‌شناس يکي ديگر از سوالاتي که بايد به آن پاسخ داده شود اين است که آيا صاحبان گورهاي خوروين در اين منطقه استقرار دائم داشته يا استقرارهايشان فصلي بوده است. همچنين آيا خوروين شبه گورستان است يا به عنوان يک گورستان معمولي مورد استفاده اهالي منطقه بوده است.

وي در پايان با بيان اينکه هشت ميليون تومان اعتبار براي تعيين حريم و گمانه‌زني تپه خوروين اختصاص داده شده است، درباره کاوش‌ در اين تپه گفت: امسال برنامه کاوش براي اين تپه مشخص نشده است. اما در صورت ايجاد امکانات، ممکن است سال آينده اين محوطه کاوش شود.

بنا بر اين گزارش ، گنج‌تپه و سياه ‌تپه که معروف به تپه خوروين شده است در 80 کيلومتري شمال‌غربي تهران در شهرستان ساوجبلاغ قرار دارد. تپه خوروين در 2 کيلومتري غرب روستاي خوروين قرار دارد براي آخرين بار توسط پروفسور واندربرگ بلژيکي در سال 1333 کاوش شد و در اين حفاري‌ها آثار بسيار زيادي از کشور خارج شد.

خاطر نشان مي‌شود که بررسي‌هاي باستان‌شناسان در سال‌هاي در منطقه حدود 60 تپه باستاني را نشان مي‌دهد که طبق گزارش‌هاي ارايه شده توسط کارشناسان مي‌توان با کشف آهک در منطقه که احتمال آن دور از ذهن نيست، قدمت آن را به پيش از تاريخ باستان مصريان رساند.

115/



انتهای پیام/

کد خبر 1386082223