اسماعيل شراهي افزود: هدف از انجام اولين فصل طرح پيگردي، مشخص کردن شالوده اصلي بخشهاي مختلف قلعه از قبيل بخش شاه نشيني و شناخت ادوار تاريخي ساخت بنا است. در اين طرح که همواره با ايجاد برخي زير ساختها همراه بود، فضاهايي از طبقه اول بخش شاه نشين قلعه مورد پيگيري قرار گرفت.
وي خاطرنشان کرد: خوشبختانه با بررسيهاي صورت گرفته نتايج بسيار خوبي در شناخت دورههاي تاريخي منطقه حاصل شده و برخي از شبهات از قبيل نسبت دادن اين بنا به دوره ساساني حداقل تا پايان فصل اول برطرف شد.
شراهي ادامه داد: با بررسي بيشتر بر روي ساختارهاي معماري قلعه، مقايسه آن با ديگر قلعههاي اسلامي و شواهد بدست آمده از قبيل قطعات سفال و ...، ميتوان بيان کرد که احتمالا اين بنا بعنوان يک قلعه تدافعي در خدمت اسماعيليان ساخته شده و در دورههاي بعدي تا دوره قاجار تحت کاربريهاي مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
مدير پژوهشي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مرکزي در رابطه با بيان اينکه اين بناي تاريخي از نظر فرم، مکان ايجاد و نوع معماري شباهات زيادي به قلعه اسماعيليه گرد کوه و الموت داشته و معماري اسلامي، اسماعليه تداعي ميکند، گفت: اين بناي تاريخي با اعتباري از طرف سازمان ميراث فرهنگي استان مرکزي ساختار مشخص شده طي پيگردي، تحت حفاظت و مرمت قرار گرفته و تهيه و تدوين طرح جامع مرمت آن در دست اقدام است.
بنابراين گزارش؛ بناي تاريخي قيز قلعه ساوه که به شماره 8600 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده و در 25 کيلومتري جنوب غرب شهر ساوه، در بالاي کوهي منفرد از رشته کوههاي هندس قرار دارد.
اين اثر ثبتي که يکي از شاخصترين نمونه قلعههاي تدافعي کشور بود و شامل بخش اصلي در دو طبقه، برجها و ديوارهاي دفاعي و ديگر ساختارهاي وابسته بوده که با استفاده از مصالح سنگ لاشه، گچ و آجرساخته شده است.
117
انتهای پیام/