وي افزود : آثار سينمايي و تلويزيوني موضوعات و مضامين فراگير و متفاوتي را در بر مي گيرند. فهرست نويسي و طبقه بندي و تحليل محتواي اين آثارمي تواند گزارش روشني از اوضاع و احوال تاريخ معاصر به ما ارايه کند. از سوي ديگر ظرفيت هاي دراماتيک و تصويري اين رويدادها و بازتاب آن در آثار سينمايي و تلويزيوني مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
وي درارتباط با اهميت توجه به فرهنگ نويسي آثار سينمايي و تلويزيوني مرتبط با \"خليج فارس\" گفت: خليج فارس نه فقط به عنوان بخش مهم از جغرافيا و سرزمين ما، بلکه بعنوان بخشي از هويت تاريخي، فرهنگي و مولفه اي اثر گذار و تعيين کننده براي شکل گيري يک حوزه فرهنگي و انساني ويک ميراث مشترک براي مردمان اين منطقه مطرح بوده است، بنابراين بررسي و مطالعه بازتاب تصويري اين جغرافيا، فرهنگ، تاريخ و دريک کلام هويت، در حافظه شنيداري و ديداري يکصد ساله اخير مي تواند ما را در بازيابي و شناخت شاخص هاي اين حوزه فرهنگي کمک کند.
شمس در ادامه گفت : در فهرست نتظيم شده، 121 عنوان فيلم بلند سينمايي، 38 عنوان فيلم کوتاه داستاني، 591 اثر مستند گزارشي و خبري و 60 برنامه نلويزيوني مستند و داستاني ديده مي شود
اين پژوهشگر خاطر نشان کرد: از منظر جغرافيايي اين پژوهش آثار مربوط به مناظق جنوب و جنوب شرقي ايران شامل استان هاي خوزستان، بوشهر، هرمزگان، بلوچستان، سواحل شمالي و جنوبي، جزاير و بنادر و کشورهاي حوزه خليج فارس و درياي عمان را در بر مي گيرد.
شمس تصريح کرد: از نظر موضوعي آثار فهرست شده در اين پژوهش سرشاخه هاي موضوعي چون : اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي، تاريخي، سياسي، مردم نگاري، نظامي و تحولات مربوط به جنگ جهاني دوم، صنعت نفت، کشاورزي و شيلات، محيط زيست، اکوسيستم، حيات وحش، ارتباطات دريايي، صنعت نفت، دفاع مقدس و تحولات عراق را در بر مي گيرد.
اين پژوهشگر، از نظر تاريخي فيلم هاي اين فهرستگان را به سه دوره تاريخي از سال 1300 تا 1320 ، از 1320 تا 1357 و از 1357 تاکنون تقسيم کرد:
فيلم هاي فهرست شده يک دوره هشتاد ساله از سال 1309 تا حال را در برمي گيرد که قديمي ترين آن ها(علي رغم اينکه تاريخ توليد تعدادي از فيلم ها مشخص نيست) به سال 1309 اثري با عنوان \" راه آهن ايران\" محصول شرکت کامساکس برمي گردد.
ديگر آثار قديمي اين پژوهش عبارت اند از : سال 1312 \"دختر لر\"، سال 1320 \"پالايشگاه آبادان\"، سال 1322 \"حمل مهمات از آبادان تا مرزهاي شوروي\"
شمس اظهار داشت: در اين پژوهش 97 کارگردان در حوزه سينماي بلند و مستند و کوتاه و تلويزيوني آثاري در رابطه با خليج فارس داشته اند که از جمله پرکارترين آن ها در حوزه مستند، مي توان به شهيد آويني با 34 اثر، اکبرعالمي با 10 اثر، ارد زند با 8 اثر و کامران شيردل و سيد ماني ميرصادقي و سيدحسين صافي با 6 اثر اشاره کرد.
وي با اشاره به اينکه بخش عمده اي از توليدات مرتبط با خليج فارس مربوط به سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي است ، ادامه داد : در ميان آثار فهرست شده کارگردانان هاي برجسته اي چون ناصر تقوايي با 13 اثر، کيومرث پوراحمدبا 8 اثر، کيانوش عياري و اميرنادري با 7 اثر، محمدبزرگ نيا، ابوالفضل جليلي، ابراهيم فروزش هر کدام با 5 اثر، ابراهيم حاتمي کيا، احمدرضا درويش با 4 اثر و کامبوزيا پرتويي با 3 اثر ديده مي شود و در حوزه فيلم کوتاه سيدمحمد مختاري 8 اثر و حسن بني هاشمي 5 اثر، کوروش گرمساري 4 اثر مرتبط با خليج فارس ساخته اند.
شمس تصريح کرد: يکي از نکات برجسته اين پژوهش مطالعه انجام شده بر روي فيلم هاي خبري توليد شده بين اواخر دهه 20 تا اوايل دهه 50 هجري شمسي و مجموعه آثار مستند گزارشي و خبري گردآوري شده ازآژانس هاي خبري غيرايراني مربوط به همين دوره است که تاکنون کمتر مورد توجه بوده اند.
شمس يادآور شد : در اين مرحله هدف گردآوري وتکميل اين پژوهش بود و پيش بيني هاي لازم براي انتشار اين پژوهش به صورت کتاب و در محيط مجازي صورت گرفته است.
اين پژوهشگردر پايان خاطر نشان کرد : علي رغم پي گيري انجام شده فهرست حاضر نمي تواند در برگيرنده تمامي آثاري باشد که در حوزه خليج فارس تهيه و توليد شده است با اين حال مي تواند آغاز خ
وبي براي گام هاي بعدي باشد، ضمن اينکه از همه علاقه مندان و دست اندرکاران براي تکميل اين پژوهش دعوت به همکاري مي شود.
116/
انتهای پیام/