وي با بيان اينکه از سال 1383 کار گمانهزني و کاوش در نادرتپه سي را شروع کرده است، خاطرنشان کرد: اين تپه 25 ارتفاع و 5 /4 هکتار وسعت دارد. البته هماکنون زمينهاي کشاورزي در اطراف آن توسعه پيدا کرده و احتمالا وسعت اين تپه 5 هکتار بوده است.
عليزاده خاطرنشان کرد:در اولين بررسيها بقاياي معماري مربوط به پهلوي اول که کاربرد پاسگاه نظامي را در اين دوره داشته است، کشف و شناسايي شد.
به گفته اين باستانشناس خوشبختانه اين تپه در داخل پاسگاه مرزباني بوده و هيچگونه حفاري غيرمجاز در اين تپه نشده است.
وي ادامه داد : در کاوشهاي انجامشده بعد از عمق يک متري با حصار خشتي همراه با آثار يک برجک و وسفالهاي مربوط به اواسط اسلامي کشف شد. ضمن آنکه اين برجکها دور تا دور اين تپه وجود دارد. در لايههاي پايينتر حصار و سفالهاي ديگري مربوط به ساساني و اوايل اسلامي و زير آن نيز حصاري متعلق به دوره اشکاني با پي سنگي و سفالهاي مربوط به اين دوره شناسايي شد.
نبود لايههاي استقراري مربوط به دورههاي ديگر در زير حصار اشکاني از ديگر موضوعاتي بود که عليزاده به آن اشاره کرد و گفت: در زير لايه اشکاني مجددا آثار خاکستر و سفالهاي اسلامي ديده ميشد که احتمالا اين آثار متعلق به جوامع کوچروي دوره اسلامي است.
سرپرست تيم باستانشناسي نادرتپه سي، با اشاره به ايجاد کارگاه \"ب\" در بخش جنوب تپه به منظور شناسايي لايههاي تحتاني اين تپه خاطرنشان کرد: در اين بخش نمونه سفالهاي منقوش در کنار سفالهاي براق و سياه متعلق به اوايل عصر مفرغ ديده شد. با حفاريهاي انجامشده باستانشناسان همچنينن موفق به شناسايي دو ظرف سرجا با دستههاي نخجواني شدند.
وي افزود: در جنوب تپه با انجام حفاريهاي بيشتر معماري راست گوشه با کف حصير فرش به همراه اجاقهاي منقول کشف و شناسايي شد. ضمن آنکه در عمق بيشتر موفق به کشف معماري گرد که از ويژگيهاي فاز دوم فرهنگ کوراارس است شديم. نمونه اين معماري در هفتوان تپه و يانيق تپه ديده شده است.
به گفته عليزاده، هنوز اطلاعات کاملي از نحوه شکلگيري فرهنگ کوراارس و چگونگي پايان اين فرهنگ وجود ندارد. اما بايد گفت که اين فرهنگ در اواخر هزاره 4 پيش از ميلاد از جنوب قفقاز و شرق ترکيه شکل گرفته و در فاز دوم اين فرهنگ توسعه يافته و حتي به مناطق غربي ايران وسپس شرق ترکيه توسعه پيدا کرده است.حتي ميتوان گفت که فرهنگ \"يانيک\" نيز در ايران ريشه در فرهنگ کوراارس دارد.
شناسايي قلعه متعلق به دوره اشکاني از ديگر موضوعات سخنراني اين باستانشناس بود.
وي معتقد است که در زمان اشکانيان منطقه شرايط حاميتي و نظامي خاصي داشته و اين قلعه به همين دليل در روي تپه ساخته شده است. در زمان ساسانيان نيز اين قلعه کاربري نظامي داشت اما بعد از اين دوره شرايط زندگي با توجه به اينکه ديگر حمايتهاي حاکميتي در اين منطقه نبوده است، سخت ميشود.
عليزاده در پايان گفت: در دوره اسلامي به دليل از بين رفتن کانالهاي آبياري جامعه ساکن در اين تپه جامه کوچرو بوده است.
115/
انتهای پیام/