وي افزود: براساس اسناد و مدارک تاريخي آثار و بقاياي تاريخي بسيار زيادي از شهر شوش زير اين تپه مصنوعي قرار دارد و وجود قلعه شوش مانع کاوش باستانشناسان روي اين تپه ميشود.
خوشنويس با بيان اينکه اين قلعه با مصالح و اشياي ايراني ساخته شده است، خاطرنشان کرد: 150 سال پيش دمورگان فرانسوي اين قلعه را مقابل کاخ آپادانا و به منظور استقرار هيأت باستانشناسي و انجام مطالعات اوليه روي آثار کشفشده ساخته است. بنابراين \"پي\" هاي اين قلعه که روي تپه مصنوعي آکروپل ساخته شده، مستحکم نيست.
به گفته رئيس پژوهشکده ابنيه و بافت، با توجه به اينکه تپه آکروپل يک تپه مصنوعي است، اين تپه به دليل رانشهاي زمين در حال حرکت بوده، بنابراين امکان تخريب قلعه با هر رانش زمين وجود دارد.
ارائه طرح ملي جابهجايي قلعه، استحکامبخشي \"پي\"هاي آن، کاوش تپه آکروپل و قرار دادن مجدد قلعه روي تپه از ديگر موضوعاتي است که خوشنويس به آن اشاره کرد و به ميراث آريا گفت: ديوارهاي شرقي قلعه شوش به شدت در معرض خطر قرار دارد و تا چند ماه آينده تخريب ميشود. بنابراين پژوهشکده ابنيه و بافت بررسي و مطالعات اوليه را انجام داده و قرار است پيشنهاد جابهجايي قلعه، استحکامبخشي \"پي\"هاي آن و کاوش تپه آکروپل را به سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري پيشنهاد دهد تا بعد از موافقت سازمان، طرح آن براي تصويب به هيأت دولت برود.
ايجاد موزه آجر از ديگر موضوعاتي است که وي به آن اشاره کرد و گفت: مصالح به کار رفته در قلعه شوش آجرهاي دوره ايلامي بوده و حتي کف زمين اين قلعه آجرفرش شده است. در صورتيکه که اگر اين قلعه تخريب شود، تمامي اين آجرها نيز از بين خواهد رفت. بنابراين پژوهشکده پيشنهاد داده تا آجرهاي به کار رفته در اين قلعه به همان شکل رج به رج شمارهگذاري شده و به جاي اين آجرها، از آجرهاي معمولي در معماري بنا استفاده شود. ضمن آنکه آجرهاي دوره ايلامي در موزهاي با نام موزه آجر در معرض ديد عموم گذاشته شود.
لازم به ذکر است که سال 1897 ميلادي \"ژان ماري ژاک دومورگان\" براي تحقيق و اکتشاف به شوش آمد و دولت فرانسه را متقاعد کرد محلي امن و مناسب براي هيات باستان شناسي فرانسه در شوش ايجاد کند .
به همين منظور بلندترين نقطه تپههاي شوش يعني آکروپل براي اين منظور انتخاب و قلعهاي با يک طرح قرون وسطايي اروپا بر فراز آن ساخته شد .
ساختمان اين قلعه که با نظارت حاج مصطفي دزفولي وبا مصالح محلي از جمله خشت بنا شد، تا سال 1912 ميلادي به انجام رسيد.
پلان قلعه ذوزنقهاي است که قاعده کوچک آن در سمت شمال واقع شده. دور تا دور آن را راهرويي احاطه کرده و رديف اتاقهايي به سمت حياط، برگرد آن قرار گرفتهاند .
برج شمال غربي قلعه مربع شکل و برج شمالي شرقي نيز دايره شکل است.
115/
انتهای پیام/