وي ادامه داد : اين بنا که بخش مرکزي مجموعه معماري بزرگي در کنار محوطه باستاني زيرآباد قسمتي از فضاي پا بر جا از آن مجموعه است ، گنبد خانهاي است با پلان هشت ضلعي که چهار درگاهي اضلاع اصلي آن ارتباط گنبد خانه را با فضاي مجاور ميسر ميکرده و فضاهاي جانبي گنبد خانه که از آنها فقط بقاياي پاکار تاقها و بخشهايي از ديوارهاي پي برجا مانده و نيز آثار تزئينات که روي پوششهاي اين فضاها وجود داشته و بقاياي آن مشهود است مويد عظمت و اهميت اين بقعه است.
وي در ادامه گفت : گنبد بنا با روش دو پوسته است که دو پوسته داخلي به صورت عرقچين و پوسته بيروني يک گنبد مخروطي شکل معرف به رک به صورت ترک چين بر روي يک ساقه بلند چند وجهي اجرا شده است و روي ديواره داخلي گنبد خانه نيز تزئينات زيباي گچي خود نمايي ميکند .
برآبادي در ادامه خاطر نشان ساخت : امسال از محل اعتبارات سازمان استان مرمت و بازسازي گنبد بيروني ، طاقهاي جبهه شرقي ، مستند سازي و مطالعات استحکام بخشي جبهه شمالي اين اثر ارزشمند انجام ميشود .
وي در پايان متذکر شد : عمليات مرمت و بازسازي اين بنا از دي ماه سال جاري تحت نظارت کارشناسان ناظر معاونت ميراث فرهنگي توسط استادکاران سازمان آغاز شده است .
خاطرنشانميشود؛ خواجه نجم الدين کبري سر سلسله فرقه کبرويه و از عرفاي معروف و به نام سده هاي ششم و هفتم هجري بوده که در منطقه جوين نفوذ خاصي داشته است .
/104
انتهای پیام/