محله رنگرزها در بافت تاريخي بيرجند ،نمونه شاخص يک محله تاريخي است

به گزارش ميراث آريا (chtn)،سعيد سلطاني ،کارشناس مرمت سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري استان خراسان جنوبي در نشست علمي بررسي هنر و باستان شناسي شهر تاريخي بيرجند گفت :بافت 127 هکتاري بافت تاريخي بيرجند مشتمل بر پنج محله است که گرچه حدود آن در طول سال هاي دچار تغيير و تحول شده است ولي کليت آن همچنان وجود دارد.

وي با اشاره به اينکه اين محلات شامل محله سرده ،ميان ده ،ته ده ،خيرآّباد و رنگ رز ها است اظهار داشت : هر يک از اين محلات ريز محلاتي را درخود دارد و هر يک از آنها محل زندگي قشري از اقشار اجتماعي بوده که با توجه به جايگاهي که از آن برخوردار بوده اند در آن سکني گزيده اند .

کارشناس مرمت سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري استان خراسان جنوبي ادامه داد:از جمله محله سرده که در مجاورت ارگ حکومتي بهارستان قرار دارد و محل زندگي بزرگان و اقشار مرفه اجتماعي بوده است و يا در محله ته ده ،ريز محله اي به نام محله بزرگرها که در گويش محلي به آن بزگر مي گويند ،وجود دارد که محل زندگي دهقاناني که بر روي اراضي مالکان کار مي کرده اند بوده است .

به گفته وي محله رنگرزها که به دليل سکونت تعداد زيادي از کساني که در کار تهيه نخ و قالي بوده اند به اين نام مشهور شده است نيز از جمله اين محلات است .

وي خاطرنشان کرد :گرچه بافت جمعيتي اين محله امروز تغيير يافته و عمده ساکنان آن مهاجراني هستند که عمدتا از روستاها به شهر مهاجرت کرده اند ولي ساختارکلي محله شامل گذرها و دسترسي همچنان دست نخورده باقي مانده است .

اين کارشناس مرمت يادآور شد :در اين پژوهش ابتدا از طريق تنظيم پرسش نامه و توزيع آن بين ساکنان ،اطلاعات انساني اين محله جمع آوري شد .

وي تاکيد کرد :در مرحله بعدي تمامي ابنيه موجود در اين محدوده مورد مطالعه قرار گرفت و د ر هفده لايه اطلاعات از جمله جنس نما و مصالح اصلي بنا ،جنس بازشوها ،پلان معماري بنا ،نوع مالکيت و درمرحله بعد اطلاعات مربوط به معابر از جمله عرض معبر ،جنس جداره ها جمع آوري شد. /116


انتهای پیام/

کد خبر 138611254