وي افزود: اين کاروانسرا که با وسعت ۲/۶ هکتار در بازار قزوين قرار دارد، چندي پيش در حضور قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با امضاي تفاهمنامهاي با موضوع مشارکت و سرمايهگذاري در مرمت، احيا و بهره برداري از اين مجموعه تاريخي، به سازمان نوسازي و بهسازي شهرداري قزوين واگذار شد.
بنا براين گزارش، باني سعد السلطنه يا سراي سعادت، باقرخان سعد السلطنه اصفهاني است که در اواخر دوره سلطنت ناصرالدين شاه قاجار از سوي ميرزا علي اصغر خان اتابک، صدر اعظم وقت، مسئوليت ساخت راه بين تهران و قزوين بر دوش وي قرار گرفت. از آن جائيکه باقرخان در انجام اين ماموريت شايستگي و لياقت فراواني از خود نشان داد او را به حکومت قزوين منصوب کردند. اين حکومت از سال 1310 تا 1314 ه.ق برقرار بود. وي با تدبير و با هوش بود و با توجه به قرارگرفتن شهر قزوين بر سر راه تجاري روسيه حساسيت و اهميت سوق الجيشي شهر را درک کرد و اين سرا را بنا نهاد و نام آنرا به مناسبت لقب خويش سعديه ناميد. او در سال 1310 ه . ق طرح بنا را ريخته و ساخت آنرا آغاز کرد. بر اساس شواهد موجود ساخت اين بنا در سال 1312 ه . ق پايان يافت. چنين گفته ميشود که در بناي اين مجموعه دو معمار اصفهاني و دو معمار قزويني همکاري داشتهاند.
بنا بر اين گزارش، مجموعه سعدالسلطنه واقع در بازار قزوين شامل چند سرا، بازار، حمام و تيمچه و بزرگترين مجموعه کاروانسراي درون شهري ايران است. در گذشته اين مجموعه به عنوان چهارراهي براي عبور و استراحت و تأمين نيازهاي مختلف کاروانيان بوده است. امروزه مي توان آن را يکي از مکانهاي تبادل کالاهاي روستايي و تأمين محدوده نيازهاي منطقه و انبار کالا و استقرار مشاغل نامتجانس بشمار آورد.
اين گزارش حاکيست؛مصالح بکار رفته در ساخت مجموعه سعد السلطنه عمدتا\" آجر با ملات گچ است و در سرتاسر آن تزئينات متنوعي چون آجر کاري، کاشيکاري، کاربندي و تزئينات چوبي در و پنجرهها به چشم ميخورد. يکي از زيباترين نمونههاي تزئينات در اين مجموعه کاربندي رسمي 24 ضلعي است که زمينه هشت و نيم هشت در ورودي اصلي نگاه تحسينآميز هر هنرمندي را به سوي خود جلب ميکند.
115/
انتهای پیام/