وي با بيان اينکه هماکنون بخشي از کاوشهاي سيلک شروع شده است، افزود: باستانشناسان ايراني و خارجي درصدد هستند تا تپه شمال سيلک را که در حدود شش تا هفت هکتار وسعت دارد، مورد کاوش قرار دهند.
به گفته سرپرست هيأت کاوشهاي باستانشناسي، تپه شمالي سيلک بسيار منحصر به فرد است و تا عمق 12 متري ميتوان آثار دوره نو سنگي را کشف و شناسايي کرد.
فاضلي با بيان اينکه اين کاوشها فرصت استثنايي براي شناخت منشأ جوامع کشاورزي است، خاطرنشان کرد: کاوشهاي باستانشناسي تپههاي سيلک طي يک برنامه پنجساله تعريف شده است و در اين مدت باستانشناسان کشورهاي مختلف از جمله انگلستان، آلمان، ايتاليا و فرانسه به صورت مشترک با باستانشناسان ايراني کار کاوش را انجام ميدهند.
اختصاص اعتبار استاني براي انجام کاوشهاي باستانشناسي موضوع ديگري بود که رئيس پژوهشکده باستانشناسي به آن اشاره کرد و گفت: قرار است استان اصفهان اعتبار اين کاوشها را که در حدود 28 ميليون تومان است، تأمين کند.
اين باستانشناس اظهار داشت: کاوش تپههاي سيلک با توجه به اهميت جهاني سيلک بسيار ضروري بود. ضمن آنکه کاوش و شناسايي آثار تاريخي دورههاي مختلف در اين تپه يکي از بهترين راههاي نجات تپههاي سيلک است.
وي ادامه داد: بعد از کاوشهاي گريشمن در دهه 1930، دکتر ملک در فاصله سالهاي 1379 تا 1384 اين تپه را کاوش، بازنگري و مورد پژوهش قرار داد.
به گزارش ميراث آريا، محوطه باستاني سيلک در ضلع جنوب غربي کاشان و در سمت راست جاده کاشان به فين قرار دارد و از دو تپهٔ شمالي و جنوبي که در فاصله ۶۰۰ متري يکديگر قرار دارند و دو گورستان تشکيل شده است.
يکي از گوستانها که گورستان الف ناميده ميشود ۳۵۰۰ ساله است و در ۲۰۰ متري جنوب تپهٔ جنوبي واقع شده است که امروزه بر روي آن بلواري ۲۴ متري به نام بلوار اميرالمؤمنين کشيده شده است. گورستان ديگر که گورستان ب ناميده ميشود ۳۰۰۰ ساله است و در زير باغها و زمينهاي کشاورزي ضلع غربي تپهها قرار دارد.
تپه سيلک در حقيقت زيگورات يا محل عبادت اقوام باستاني بوده است که از گل رس و سفال ساخته شده است. اين بناي تاريخي تا سال ۱۳۱۰ شناسايي نشده بود و در ميان مردم کاشان به شهر نفرين شده معروف بود تا اينکه با کاوشهاي باستانشناسان خارجي کشف شد. در خرابههاي تپه باستاني سيلک چند اسکلت انسان و ظروف قديمي پيدا شده است که همگي اين اشياء در موزهاي در جنب اين بناي باستاني قرار داده شده است. از نکات قابل توجه اين منطقه باستاني وجود خرده سفالهاي چند هزار ساله روي زمين و اطراف اين تپهها است.
تپه تاريخي سيلک در ۲۴ شهريور ۱۳۱۰ با شماره ۳۸ در فهرست آثار تاريخي و ملي ايران به ثبت رسيد. سيلک داراي ۲ تپه شمالي و جنوبي است. قدمت قديميترين آثار به دست آمده از تپه شمالي به حدود ۷۵۰۰ سال قبل ميرسد و آخرين آثار مکشوفه از تپه جنوبي مربوط به ۵۰۰۰ سال قبل است.
115/
انتهای پیام/