وي افزود: مواد گياهي کشفشده در اين تپه و آزمايش روي آنها قطعا پاسخهاي لازم را به ما ميدهد و ابهامات تاريخي بسيار زيادي را براي باستانشناسان سراسر دنيا روشن ميکند.
پرسش دوم مورد نظر کانينگهام درباره نحوه چگونگي زندگي جمعي انسانهاي دوره نوسنگي در تپه شمالي سيلک است.
وي معتقد است: در دوران نوسنگي انسانها به صورت انفرادي يا جوامع کوچک با يکديگر زندگي ميکردند. اما در همين دوران در سيلک جامعهاي بزرگ و پيچيده به صورت جمعي و اجتماعي زندگي خود را شروع کردهاند و تا سالهاي سال در کنار هم با خلاقيت هنرهايي مانند سفالگري زندگي ميکردند.
به گفته کانينگهام، سيلک با توجه به اينکه در مسير بينالنهرين، خليج فارس و غرب ايران قرار دارد يکي از سايتهاي کليدي در خاورميانه به حساب ميآيد. به همين دليل پاسخگويي به اين دو سؤال نه تنها براي محققان ايراني بلکه براي جهان حائز اهميت است. در ضمن پاسخگويي به اين سؤالات اهميت جهاني کاشان و به ويژه تپههاي سيلک را براي ثبت جهاني اين تپه دو چندان ميکند.
مدير گروه باستانشناسي دانشگاه دورهام انگلستان، درباره روش کار خود در تپههاي شمالي سيلک به ميراث آريا (CHTN)، گفت: ابتدا ما بايد ديوارهها را تميز کرده و شروع به لايهنگاري و باز کردن ترانشه کنيم. سپس درصدد بررسي دور تا دور تپه سيلک بوده تا بتوان ارتباط سيستماتيک بين تپه سيلک و سايتهاي اطراف آن را پيدا کرد.
وي با بيان اينکه بخشي از آزمايشهاي کربن 14 روي ذغالهاي بدستآمده از اين تپه قرار است در کشور انگلستان انجام شود، درباره تفاوت مطالعات خود با گريشمن و دکتر ملک گفت: کاوشهاي گريشمن 70 سال پيش در سيلک کار بزرگي بوده است. اما مطالعات و کاوشهاي وي بيشتر روي معماري، هنر سفالگري و نقاشي در دوره نوسنگي متمرکز شده است. در حاليکه هماکنون علوم ميانرشتهاي در باستانشناسي ايجاد شده است و لازم است تا بخشهاي ديگر اين تپه چندهزارساله مانند گياه باستانشناسي، جانور باستانشناسي نيز مورد توجه قرار بگيرد. ضمن آنکه مطالعات فعلي قطعاً تکميلکننده مطالعات گريشمن و دکتر ملک خواهد بود.
اين باستانشناس در بخش ديگري از گفتگوي خود با ميراث آريا، با اشاره به تپه چاتال هيوک در ترکيه خاطرنشان کرد: در ترکيه نيز تپهاي با نام چاتال هيوک مربوط به دوره نوسنگي وجود دارد که باستانشناسان سراسر دنيا براي سالهاي را متمادي مشغول کاوش در اين تپه هستند. در اين تپه شواهد استقرار انسان دوره نوسنگي و اقتصاد خانواده بر پايه کشاورزي قابل مشاهده است.
به گفته کانينگهام تنها تفاوت تپه سيلک با تپه چاتال هيوک در اين است که چندان کار باستانشناسي روي تپه سيلک انجام نشده و اهميت جهاني آن بر همگان اثبات نشده است و با انجام کار گروهي در مدت شش تا هفت سال ميتوان اهميت اين تپه را به جهانيان نشان داد و معرفي کرد.
بنابر اين گزارش، در حدود يک هفته است که باستان شناسان ايراني و خارجي در قالب تيمي بينالمللي کار کاوش در تپه شمالي سيلک را شروع کردهاند.
اين کاوشها در ادامه کاوشها، بازنگريها و تحقيقات دکتر ملک با راهبردهاي جديدتر شروع شده است. کاوشهاي باستانشناسي تپههاي سيلک طي يک برنامه پنجساله تعريف شده است و در اين مدت باستانشناسان کشورهاي مختلف از جمله انگلستان، آلمان، ايتاليا و فرانسه به صورت مشترک با باستانشناسان ايراني کار کاوش را انجام ميدهند.
محوطه باستاني سيلک در ضلع جنوب غربي کاشان و در سمت راست جاده کاشان به فين قرار دارد و از دو تپهٔ شمالي و جنوبي که در فاصله ۶۰۰ متري يکديگر قرار دارند و دو گورستان تشکيل شده است.
تپه تاريخي سيلک در ۲۴ شهريور ۱۳۱۰ با شماره ۳۸ در فهرست آثار تاريخي و ملي ايران به ثبت رسيد. سيلک داراي ۲ تپه شمالي و جنوبي است. قدمت قديميترين آثار به دست آمده از تپه شمالي به حدود ۷۵۰۰ سال قبل ميرسد و آخرين آثار مکشوفه از تپه جنوبي مربوط به ۵۰۰۰ سال قبل است.
115/
انتهای پیام/