موزه سنگ هاي تاريخي هفت تنان شيراز نورپردازي شد

رئيس سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري فارس با بيان اين مطلب به ميراث آريا(chtn)،گفت:ميعادگاه و آرامگاه هفت عارف وارسته تاريخ گذشته شيراز در دامنه کوه چهل مقام در شمال شيراز در عمارتي موسوم به هفت تنان قرار دارد. اين بنا، در دوره زنديه توسط کريمخان زند احداث شده و وجه تسميه هفت تنان نيز به به علت وجود هفت قبر متعلق به هفت عارف وارسته در اين مکان است ، که از نظر مردم از منزلت و جايگاه خاصي برخوردار بوده اند.

محمد رضا بذرگر افزود:از آنجا که اين عارفان وارسته در پي هيچ نام و نشاني براي خود نبودند و قبر آنها نيز عاري از نام و نشان مانده بود، بعدها با همکاري کريمخان زند سنگ قبر ساده و بدون کتيبه و مشخصات براي آنها ساخته شد، که شش قبر در کنار يکديگر و هفتمين اندکي پائين تر از بقيه واقع شده است.

وي تصريح‌کرد: اطراف تکيه هفت تنان گورستان بوده که هم اکنون سنگ قبر چند عارف مشهور در آنجا مشاهده مي شود و جلوي در ورودي تکيه هفت تنان ، هم اکنون سنگ قبري است که روي آن نوشته شده ( يا حميد في 1309) که اين قبر متعلق به عارف وارسته ا ي بوده است که گويند در يکي از اتاقهاي هفت تنان به رياضت مشغول بوده و مردم شيراز وي را صاحب کرامت مي دانند .

بذرگر همچنين گفت: در محوطه داخلي آنجا که دو درخت سرو کهن ديده مي شود،قبري متعلق به « درويش شاهنشاه» عارف بزرگ متوفي به سال 1181ه . ق است.

وي اضافه‌کرد:سنگ قبري متعلق به « شيخ عبدالکريم نامي» متوفي به سال 1191 ه . ق و سنگ قبري متعلق به « سيد سلمان مصري» صوفي بزرگ متوفي سال 1084 نيز در قسمت جنوبي محوطه موجود است.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري فارس بيان کرد: عمارت موجود همانطور که پيش اين از گفته شد با همکاري کريم خان زند احداث شده، اين بنا داراي ايواني است که سقف آن بر دو ستون سنگي يکپارچه ، استوار شده و بر روي اين ستون‌ها نقش هاي ظريفي از گل و برگ با رنگهاي شاد و ملايم گياهي نقاشي شده که پس از گذشت چندين سال هنوز بخش‌هايي از آن ها باقي و مشاهده مي شود.

وي خاطر‌ نشان‌ کرد: اطراف ديوارها ،سنگ ازاره هايي از مرمر يکپارچه ليمويي رنگ زيبايي است و اطراف تالار پنج تابلو نقاشي از رنگ روغن برروي ديوارها نوازشگر چشم‌هاي بينندگان است که گويا اثر آقا صادق ، نقاش مشهور دوره زنديه است.

بذرگر ادامه داد:مجلس اول: دوريش با تبرزين و کشکول ديده مي شود ،مجلس دوم: حضرت موسي را در حال شباني مي بينيم که تعدادي گوسفند جلوي وي مشغول چرا است ،مجلس سوم : تصوير زيبا از شيخ صنعان و دختر ترسا را مي بينيم ،مجلس چهارم : حضرت ابراهيم ، را در حال قرباني کردن فرزندش اسماعيل نشان مي دهد و مجلس پنجم : دوريش جوان را به تصوير کشيده که احتمالا شاه عباس کبير است.

وي افزود:اين نقاشي‌ها توسط نقاش و هنرمند فقيد شادروان محمد باقر جهانميري به همان طرح و نقش قديميش مرمت و بازسازي شده ،در جلوي صحن ، حوض زيبايي وجود دارد که در قديم از آب رکناباد تامين شده و نارنجستان جنوب عمارت با باغچه اي پرگل و درختان کهنسال خود، خيره کننده چشمان هر بيننده اي است .

بذرگر بيان کرد :سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان، در ساليان گذشته به منظور ايجاد فضايي جذاب براي بازديد عموم اين بناي ارزشمند تاريخي را تبديل به موزه سنگهاي تاريخي کرد که مجموعه سنگهايي کتيبه دار و منقوش ارزشمند تاريخي مربوط به دوران پيش از اسلامي دراين موزه در معرض ديد عموم قرار گرفت .

وي تصريح کرد:اين سازمان پس از مرمت بخش‌هايي از بنا به منظور ايجاد فضايي جذاب و پربيننده و استفاده مطلوب بازديد کنندگان از فضاي اين اثر زيباي تاريخي در شبها اقدام به نورپردازي بنا با اعتباري بيش از 300ميليون ريال کرده است .

بذرگر خاطرنشان کرد:همچنين از ديگر اقدامات انجام گرفته ويترين آرايي اشياي موزه اي و سنگ‌هاي تاريخي است که با اعتباري بيش از 250 ميليون ريال صورت گرفته است و براي رفاه حال بازديد کنندگان طرح مبلمان بناي هفت تنان نيز با اعتباري بيش از 100 ميليون ريال صورت گرفت. و با اقدامات انجام گرفته و افزايش ساعت بازديد ، امکان بازديد عموم تا ساعت 21 ميسر شده است.

بناي تاريخي هفت تنان در تاريخ 15 دي ماه 1310 به شماره ثبتي 74 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده و تحت حفاظت سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس است.

ياد آور مي‌شود؛درباره اين هفت تن شادروان حاج ميرزا حسن فسايي در فارسنامه ناصري از قول کتاب « مزارات » داستان و روايتي دارد ./104


انتهای پیام/

کد خبر 138702015