اين همايش روزهاي 16 و 17 ارديبهشت در مجموعه فرهنگي و هنري آسمان و در روزهاي نوزدهم و بيستم نيز در دانشگاه کرمان با حضور ميهمانان خارجي از جمله روجر ماتيوز، وندي ماتيوز و جان کورتيس از انگلستان، انريکو اسکالونه و لوکا پيرونل از ايتاليا، تيموتي پاتس، هالي پيتمن، ريتا رايت، پيوتر شتاين کلر و لمبرگ کارلفسکي از آمريکا، هنري پائول فرانکفورت از آلمان و مارگارتا تنگبرگ از سوئد، برگزار مي شود.
همچنين در اين همايش محمد ميرشکرايي، روشن رحماني، جلال الدين رفيع فر، آژيده مقدم، حميدرضا شعيري، احمد پاتچي، علي عباسي، مرداي، حسن فاضلي نشلي، محسن رضوان فر و يوسف مجيدزاده از اعضاي هيات علمي دانشگاه و جيرفت شناسان سخنراني مي کنند.
يوسف مجيد زاده، مدير گروه سابق باستان شناسي دانشگاه تهران، رياست هيات علمي همايش جيرفت را بر عهده دارد.
يادآور مي شود سال گذشته هم، نشست پژوهشي \"هنر و باستان شناسي جيرفت: آخرين فصل کاوش هاي سال 1385\" با سخنراني بهمن نامور مطلق، دبير فرهنگستان هنر، جلال رفيع فر، عضو هيأت کاوش، صديقه و نادر عليداد سليماني از ديگر اعضاي اين گروه و يوسف مجيدزاده، سرپرست هيأت کاوش جيرفت، در مرکز هنر پژوهي نقش جهان، برگزار شد.
مورخان عقيده دارند شهر جيرفت در اثر سيل بنيان کني نابود شده و خرابه هاي شهر قديمي جيرفت، در يک کيلومتري جيرفت فعلي (سبزواران) قرار دارد. خرابه هاي شهر قديم را به عهده دقيانوس نسبت داده اند که از آنها سکه ها و آثار عتيقه بسيار به دست آمده است.قسمتي از آثار به جاي مانده از اين منطقه نيز به قرون اوليه اسلام بر مي گردد.
بر اساس اين گزارش ،جيرفت از دو کلمه (جير) به معني پست و پايين و (افت) به معني افتاده، تشکيل شده است و به طور کلي جيرفت به معناي جلگه پست آبرفتي است. نام جيرفت در سال 35 هجري قمري براي اولين بار، به مناسبت تصرف آن توسط مجاشع بن مسعود، در تاريخ ثبت شده و در تاريخ نيز مکرر از آن شهر نام برده شده است. همچنين به استناد گفته ياقوت حموي، جيرفت (جرودس) نام داشت. جيرفت قبل از حمله مغول يکي از شهرهاي آباد و ثروتمند ايران و جهان اسلام بود. شاه راهي که از خليج فارس و بندر هرمز عبور مي کرد و راهي که از هندوستان و از طريق جالق امتداد مي يافت، در جيرفت به هم متصل مي شد. کالاهاي تجاري هم که از هندوستان به ايران صادر مي شد، از جيرفت به ساير شهرهاي ايران توزيع مي شد.
در جيرفت تمدني کشف شده است که پيشينه آثار کشف شده در آن به اواخر هزاره چهارم پيش از ميلاد مي رسد. ظروف سنگي کشف شده از اهالي اين منطقه، نشان از هنر حجاري بسيار پيشرفته دارد که مانند آن در همين دوران، حتي در بين النهرين، مشاهده نمي شود.
پس از انقلاب نخستين فصل کاوش هاي علمي باستان شناسي پيش از تاريخ جيرفت، در زمستان سال 1381 به طور همزمان در دو تپه باستاني کنار صندل، با ترکيب هياتي متشکل از هفده باستان شناس آغاز شد. کاوش در تپه شمالي با ايجاد هفت برش در بخش هاي مختلف اين تپه، منجر به اشکار شدن يک سازه عظيم معماري از خشت خام شد که با دو سکوي عظيم خشتي، منطبق بود.
دستاوردهاي کاوش باستان شناسي کنار صندلي و نظريه هايي که درباره آن به وجود آمده، واکنش هاي مختلفي از سوي باستان شناسان داخلي و خارجي به دنبال داشته است. برخي از باستان شناسان خارجي اعتقاد دارند خطي که در جيرفت کشف شده، خط ايراني است و از از آن بايد به عنوان تمدن شرق، ياد کرد. گروه ديگري نيز اعتقاد دارند که تمدن جيرفت، تمدني همزمان با بين النهرين و مستقل از آن است .
116/
انتهای پیام/