ساماندهي مسجد وکيل شيراز

محمدرضا بذرگر در اين باره به ميراث آريا(chtn)،گفت: اين سازمان به منظور حفظ و نگهداري اين اثر تاريخي ارزشمند اقدام به ساماندهي محوطه ، جمع آوري و دسته بندي سنگ‌هاي کف فرش براي مرمت ، تعميرات موضعي کاشيکاري بدنه، نورپردازي فضاي داخلي ، دوده زدايي و غبارروبي نماي عمومي و شبستان‌هاي بنا، نازک کاري (تعميرات گچ بدنه) در محل‌هاي مورد لزوم کرده است.

محمدرضا بذرگر افزود:در غرب بازار وکيل و در انتهاي راسته شمشيرگرها مسجد سلطاني وکيل و يا مسجد وکيل شهرت دارد. ظاهرا قبل از بناي مسجد وکيل و از دوران صفويه مسجد ديگري در همين مکان وجود داشته است.

وي اضافه‌کرد:بناي مسجد هم زمان با بناي بازار و ميدان بوده است. وسعت مسجد نزديک به 8 هزار و 660 متر مربع است و تاريخ بناي آن سال 1187 هجري است .

وي افزود:ورودي مسجد از سمت شمال آن است و در دو طرف بالاي سردر و ورودي کاشيکاري و مقرنس‌هاي زيبايي بکار رفته است.

وي با بيان اينکه پس از گذشتن از در ورودي مسجد دو راهرو به سمت چپ و راست مشاهده مي شود که پس از چند متر با زاويه اي تقريبا 90 درجه به صحن مسجد راه مي يابند،افزود:معماران مسجد براي اينکه قبله مسجد با قبله شرعي مطابقت کند و از طرفي نماي مسجد با درهاي فرعي بازار و خود بازار همخواني داشته باشد راهروها را به طريقي به صحن مسجد متصل کرده اند که در عين کجي تغيير زاويه صحن مشخص نباشد .

بذرگر ادامه‌ داد:صحن مسجد داراي دو ايوان شمالي و جنوبي است. ايوان شمالي به خاطر رنگ سفيد غالب در کاشيکاري به نام ايوان مرواريد شهرت دارد. ازاره اين ايوان با سنگ‌هاي بزرگ مرمرحجاري شده تزئين شده است دو گلدسته با کاشي معقلي بر بالاي اين ايوان قرار دارند، ايوان جنوبي که درست مقابل ايوان شمالي و پشت به شبستان قرار دارد نيز داراي کاشي کاري بسيار زيبايي است.

وي خاطر‌نشان‌کرد:در پشت ايوان جنوبي شبستان معروف مسجد وکيل قرار دارد . اين شبستان که براي تابستان‌ها مورد استفاده قرار مي‌گرفته داراي 48 ستون يکپارچه سنگي است اين ستون‌ها به صورت مارپيچ حجاري شده و بالاي آن اشکال گياهي و اشکالي شبيه مقرنس ديده مي شود وسعت اين شبستان نزديک به پنج هزار متر مربع است در کنار محراب، منبر معروف و يکپارچه چهارده پله اي ساخته شده از سنگ مرمر سبز قرار دارد.

بذرگر اضافه‌کرد:اين منبر يکپارچه از معدن سنگ مراغه آذربايجان به شيراز حمل شده است در پشت رديف طاق‌هاي شرقي، شبستان زمستاني مسجد با دوازده ستون سنگي ساده بنا شده است. تاريخ موجود در کتيبه ها نشان دهنده تعميرات متعدد در مسجد است . در کتيبه هاي سردر ورودي و حاشيه ايوان از آيات قرآني با خطوط ثلث و نسخ به رنگ سفيد در زمينه لاجوردي استفاده شده است.

خاطر‌ نشان‌ مي‌شود؛ اين بناي تاريخي به شماره ثبتي 182 در تاريخ 18 تيرماه 1311 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده و تحت مراقبت و حفاظت اين سازمان است و هرگونه دخل و تصرف در بنا طبق قانون تخلف محسوب مي شود و مرتکب مشمول مجازات‌هاي قانوني خواهد بود./104


انتهای پیام/

کد خبر 1387020431