علي فعلهگري گفت: هر استان بايد در تقويم گردشگري کشور داراي روز خاصي باشد و اين استان نيمه ارديبهشت را براي نامگذاري اين روز مناسب دانسته است.
وي با تشريح دلايل انتخاب اين روز به عنوان روز گردشگري استان افزود: ۱۵ ارديبهشت مصادف با برگزاري آيين سنتي \"پيرشاليار\" در کردستان است.
فعلهگري تصريحکرد:همچنين در اين روز نمايشگاه آثار نقاشي با موضوع گردشگري در خانه کرد استان و نمايشگاه صنايع دستي در مريوان برپا ميشود .
ياد آور ميشود؛\" پيرشاليار \" آييني با قدمتي ديرينه است که برگزاري آن در روستاها به ويژه روستاهاي منطقه اورامان هنوز متداول است.
آيين پير شاليار که جشن عروسي شهريار را يادآور ميشود، از زمانهاي بسيار دور در اين منطقه برگزار ميشود.
گرچه اين آيين در طول زمان با تغييرات بسياري مواجه شده ولي ريشههاي کهن اساطيري خود را به خوبي حفظ کرده است.
در منابع تاريخي آمده است که پيرشاليار از موبدان زرتشت بود که نزد مردم اورامان احترام داشته است و کتابش را به بيگانگان نشان نميدادند و کلماتش به جاي ضرب المثل در ميان مردم به کار ميرفت.
روستاي اورامان تخت يا با لفظ محلي هورامان تخت در مرکز مهمترين مسير طبيعت گردي استان کردستان در محور دزلي ناو قرار دارد که همواره در تمام برنامههاي تورهاي گردشگري منطقه مورد توجه است.
واژه \"هورامان \" از دو بخش \" هورا \" به معني اهورا و \"مان\" به معناي خانه و جايگاه و سرزمين تشکيل شده است و بر اين مبنا هورامان به معناي سرزمين اهورايي و جايگاه اهورا مزدا است.
بنا به اعتقاد مردم منطقه، روستاي \" هورامان \" در گذشته شهري بزرگ با مرکزيتي خاص بوده و به همين دليل از آن به عنوان تخت يا مرکز حکومت ناحيه هورامان ياد ميکنند.
هر سال در دومين هفته ارديبهشت، اهالي اورامان و روستاهاي مجاور به رسم تبرک و براي شفاي بيماران قطعهاي از تخته سنگ کنار مزار پير شاليار را ميبرند و بر اين باورند که کرامت پير شاليار باعث تبرک اين سنگ شده و سنگ هر سال دوباره سبز خواهد شد.
به نظر ميرسد اين آيين که هم زمان با جشن سده برپا ميشود يادگار روزگار پرستش مهر در اين سامان باشد. /104
انتهای پیام/