ادوات سنگي  به دست آمده در جيرفت از سنگ آتش زنه است

به گزارش ميراث آريا (chtn )، جلال الدين رفيع فر،باستان شناس در همايش تمدن جيرفت با ارائه مقاله اي با مضمون مطالعات انجام شده بر روي بيش از 1500 قطعه ادوات سنگي به دست آمده از برش هاي حفاري شده و نيز سطح تپه هاي کنار صندل تا پايان فصل پنجم کاوش هاي باستان شناسي جيرفت گفت :اين مجموعه از ادوات را مي توان بر اساس کاربردهاي متعددي که داشته اند به پنج دسته اصلي تقسيم کرد.

وي افزود:انواع سر مته‌هاي سنگي که در اندازه و اشکال مختلف براي انجام يک سلسله کارهاي فني – صنعتي مورد استفاده قرار گرفته‌اند، تيغه و ريز تيغه‌هاي بدون روتوش با آثار استفاده برروي لبه‌هاي آنها ،تيغه‌ها و ريزتيغه ها با روتوش دندانه اي بر روي يک يا دو لبه براق که تعداد قابل توجه اي از آنها از روي سطح تپه و نيز در داخل رسوبات لايه هاي باستاني برش ها به دست آمده اند ،سرنيزه هاي فوق العاده ظريف با روتوش هاي تخت پولکي فزاينده بر روي دو سطح و انواع متنوعي ازتراشنده ها ،درفش ها و نيز اسکنه ها نيز در بين ادوات سنگي به دست آمده شناسايي شده اند.

وي با بيان اينکه با توجه به کارکرد تخصصي هريک از آنها به نظر مي رسد ساخت وسايل متنوع و در نوع خود بسيار پيچيده و تخصصي در آن زمان رواج چشم گيري داشته است اظهار داشت:به طور کلي و با عنايت به ظرافت و کارآمدي اين مجموعه آثار به نظر مي رسد که براي ساخت آنها از تکنولوژي پيشرفته اي استفاده شده است .

اين باستان شناس ادامه داد :فنون پيچيده تخصصي خاص از جمله تکنيک فشار مماس و تکنيک هاي رايج ديگر از نوع پرتابي بدون شک از جمله فنون به کار رفته در ساخت اين ادوات است .

وي گفت :شاهد اين امر حضور چشمگير سنگ‌هاي مادر از نوع فشنگي هرمي شکل است که از انواع شناخته شده براي ساخت تيغه ها و ريز تيغه هاي ظريف با لبه هاي موازي هستند که ساخت آنها معمولاً با بهره گيري ازتکنيک فشار مماس امکان پذير است .

رفيع فر تاکيد کرد:با توجه به کيفيت بالا تنوع آثار چشم گير اين ادوات، به نظر مي رسد اين فنون در بالاترين سطح مهارت مورد استفاده قرار گرفته اند.

وي خاطرنشان کرد :دانستن اين نکته ضروري است که مواد اوليه به کار رفته در ساخت تمام اين ادوات سنگ آتش زنه از نوع بسيار مرغوب و در رنگ هاي مختلف بوده که به احتمال زياد از منابع محلي تهيه شده اند.
116

انتهای پیام/

کد خبر 1387021745