توسعه موزه ها از انهدام فرهنگ بومي جلوگيري مي‌کند

به گزارش ميراث آريا(chtn)، عزيزالله سيفي افزود:بر اساس تعريف مجمع عمومي کميته بين المللي موزه ها ( ايکوم) موزه مکان گردآوري، نگهداري، مطالعه، بررسي و به نمايش گذاشتن نعمت‌هاي فرهنگي يا طبيعي به منظور آموزش، پژوهش و ارزش دادن به اين مجموعه ها و لذت بردن از آنها است.

وي با بيان اينکه « معبد خدايان هنر شعر و موسيقي » در آتن نخستين موزه اي است که در تاريخ موزه از آن نام برده مي شود، تصريح کرد: « موزه آشمولين » در شهر آکسفورد نخستين موزه‌اي است که آثار مشرق زمين را در خود محفوظ نگه داشته است و نخستين موزه ايران در سال 1295 ه. ش به نام موزه ملي ايران پايه‌گذاري شد.

وي اضافه‌کرد:نگهداري آثار گذشتگان و نمايش و انتقال آنها به آيندگان، ارزيابي و قياس ميان پديدارهاي تاريخي، فني، صنعتي و هنري گذشته و حال، ايجاد و تقويت تفاهم ميان ملل و اقوام، شناخت و بهبود ميزان دانش دانشجويان ، پژوهشگران و جلوگيري از انهدام فرهنگ بومي و ايجاد سدي در برابر فرهنگ‌هاي نامانوس را مي‌توان از جمله اهداف ايجاد موزه‌ها بر شمرد.

سيفي ادامه داد:موزه‌ها به موزه‌هاي هنري، تاريخي، تخصصي، علمي و فني و صنعتي تقسيم مي شود و هر کدام از اين موزه‌ها نقش مهمي در آگاه سازي مردم در زمينه‌هاي مختلف دارند.

وي خاطر‌نشان‌کرد:جهانگرداني که ايران را از نزديک ديده‌اند بر اين باورند که ايران خود يک \"موزه بزرگ\" است که مي‌تواند به روشني دستاوردهاي تمدني خود را به نمايش بگذارد و هر کدام از آنها تاريخ و فرهنگ خاص را معرفي مي‌کند.

وي ادامه داد:همچنين مي‌توان بر نقش حياتي موزه‌ها در جوامع بشري تاکيد کرد و گفت موزه ها از معدود مراکز حافظ يادگاران نسل گذشته و يادآور فرهنگ و تاريخ هستند و هر يک از اشياء در عين بي زباني به هزار زبان سخن مي گويند زيرا اسناد معتبري از هنر، فرهنگ و تاريخ را ارائه مي دهند.

سيفي تصريح‌کرد:موزه ها در واقع به منظور مطالعه و تحقيق، آموزش و بهره گيري از شواهد مادي و محيط زيست مردم است که آفرينش‌هاي هنري و علمي انسان را در طول تاريخ به نمايش مي‌گذارند.

وي افزود:با ورود به مباحث جديد چون \"غار موزه ها يا اکوموزه\" سطوح نويني از فرهنگ موزه‌داري در پيش روي فرهنگ دوستان گشوده شده است و در نظام برنامه ريزي، موزه‌هاي منطقه‌اي مي‌توانند قطب هاي جديدي براي توسعه گردشگري و اکو موزه به شمار آيند.

وي همچنين بيان کرد: امروزه با تغيير نگرش به موزه در سطح دنيا ، موزه ها اشکال متفاوتي يافته‌اند و نمي‌توان آنها را در يک قالب واحد نگريست چرا که موزه به يک \"پديده مفهومي\" تبديل شده که براي گسترش آن نياز به فرهنگ سازي است.

خاطر‌ نشان‌ مي‌شود؛ امسال روز جهاني موزه ها با شعار \"موزه ها ، عامل تحول و توسعه اجتماعي\" در سراسر جهان گرامي داشته خواهد شد.

قصر آئينه،علوم طبيعي، آب ، مردم شناسي مهريز، مردم شناسي اردکان، مردم شناسي ابرکوه، مردم شناسي تفت، مردم شناسي ميبد، رجال اردکان، زيلو و پلاس ميبد، اسناد و نسخ خطي ميرزا محمد کاظميني، وزيري، سفال و سراميک ميبد از موزه هاي استان يزد هستند.
/104

انتهای پیام/

کد خبر 138702256