شاهنامه فردوسي مهمترين ميراث فرهنگي ايران

به گزارش ميراث آريا(chtn)و به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي ،آرامگاه حکيم ابوالقاسم فردوسي طي مراسمي در ياد روزش با حضور جمع کثيري از مردم ، مسئولان ، اساتيد زبان و ادب فارسي کشور و نيز سرکنسول هاي خارجي مقيم مشهد گلبارا ن شد .

دوستداران اين شاعر سترگ و پر آوازه ضمن اداي احترام به او شاخه گلي را به نشان گراميداشتش، نثار آرامگاه او کردند.

در ادامه اين مراسم پس از اجراي سرود ملي ايران ، توسط گروه سرود نيروي انتظامي و نيز قرائت پيام اسفنديار رحيم مشايي ، معاون رييس جمهور و رييس سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري کشور توسط ابوافضل مکرمي فر ، رئيس سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي ،دکتر محمد علي اسلامي ندوشن استاد ادبيات کشور گفت : شاهنامه فردوسي يکي از چند کتاب معتبر و برتر جهان است.

وي افزود: در دنيا هيچ کتابي به شاهنامه فردوسي نمي رسد چرا که اين کتاب تمامي ابعاد زندگي بشر را تحت الشعاع خود قرار مي‌دهد.

ندوشن تصريح کرد: بايد توجه کرد که فردوسي در سرودن شاهنامه هيچگونه چشمداشت مادي نداشت و شاهنامه را منبع امرار معاش خود نمي‌دانست.

دکتر اسلامي ندوشن انتشار شاهنامه در آينده را مهمترين عامل تقديم اين کتاب توسط فردوسي به محمود غزنوي معرفي کرد.

وي خاطر نشان کرد: فردوسي در شاهنامه خود بالاترين مقام را به زن بخشيده است و آوردن نام رودابه و تهمينه در شاهنامه گواه بر اين مطلب است.

اين استاد برجسته کشور گفت: فردوسي هيچگونه هجو نامه اي را نسبت به محمود غزنوي نسروده است و آنچه که به اين عنوان در زبان ها پيچيده، دروغي محض است.


همچنين در ادامه مهدي سيدي ، پژوهشگر پژوهشگاه فردوسي شناسي گفت : تابران توس ازلحاظ عرضي يک صدم ايران است ولي يک دهم نام آوران دنيا را دارد.

وي افزود: اين شاعر بلند آوازه ايران هزار و صد سال پيش در روستايي بنام\" پاژ\" در سه فرسنگي شرق شهر تابران توس به دنيا آمد که هنوز به صورت قلعه نو و قلعه کهنه پا بر جاست.

وي به نام آوران ديگر اين خطه اشاره کرد و اظهار داشت: نام آوران ديگر اين نقطه 9 نفر هستند که امام شرف الدين و محمد رجايي بخارايي از آن جمله به شمار مي آيند.

وي زمان تولد فردوسي را مصادف با مرگ رودکي پدر شعر فارسي عنوان کرد و افزود: رودکي يک ميليون بيت شعر داشت ولي 500 بيت از اشعار او باقي مانده است در حاليکه فردوسي پس از او 60 هزار بيت شعر گفت و با توجه به نفوذ زبان عربي اشعار او به پارسي دري تا عصر حاضر به جا مانده و اين امر از پديده هاي شگفت فرهنگي است.

پژوهشگر پژوهشگاه فردوسي شناسي با عنوان اين مطلب که ايرانيان هنوز با فردوسي انس لازم را نگرفته اند پيشنهاد کرد: بر اساس سر فصل‌هاي کتاب‌هاي ادبيات درسي ، دانش آموزان و معلمان در سطح استان خراسان بازديدهايي از آرامگاه فردوسي و شهر تاريخي توس داشته باشند.

در پايان هوشنگ جاويد ، استاد دانشگاه که به عنوان آخرين سخنران گفت: اشعار فردوسي آميخته‌اي از فن بيان و بازيگري است که با تصوير سازي ذهني بر مخاطب اثر مي گذارد.

وي ادامه داد : کوتاه و مرموز سخن گفتن، آغاز نام خدا و ستايش ائمه اطهار، پند آموزي به صورتي پنهان و آشکار در خلال کار، آشنايي با فرهنگ و ادب پارسي، بهره بردن از کلام شيرين، کنايه و شوخي از ويژگي‌هاي منحصر به فرد شاهنامه فردوسي است.

وي تبيين هنر باستان گذاري يا نقالي را نخستين بار توسط فردوسي دانست و اظهار داشت: تا سال 1383، 20 نقال به ترويج هنر نقالي در کشور مي پرداختند و از آن سال تاکنون اين تعداد به 14 نقال کاهش يافته و در حال حاضر حدود 10 نفر نقال فعال در اين عرصه وجود دارند.

جاويد پيشينه نقالي و روايت داستان‌هاي نقالي را کهن خواند و خاطر نشان کرد: هنر نقالي با ستايش و نيايش خداوند آغاز شده و ضمن حکمت آموزي و پند دهي به بيان رموز هستي مي‌پردازد.

وي در پايان پيشنهاد کرد فرهنگسرايي در سطح شهر مشخص شود که حداقل هفته اي يک بار برنامه شاهنامه خواني در آن جا اجرا شود و در صورت امکان، جمعه هر هفته در فصل تابستان براي شاهنامه خواني توسط عموم مردم در فضاي آرامگاه صورت پذيرد که اجراي اين طرح در سرزمين فردوسي با توجه به کم هزينه بودن طرح ضروري به نظر مي‌رسد.

برنامه بزرگداشت ياد روز حکيم فردوسي با نقالي ، اجراي ورزش هاي باستاني و قرائت شعر توسط يکي ا ز دانشجويان تاجيک به پايان رسيد .
/104

انتهای پیام/

کد خبر 138702283