بخش‌هايي از کاروانسراي \"ايزد خواست\" مرمت شد

محمدرضا بذرگر با بيان اين مطلب به ميراث آريا(chtn)،گفت: در راستاي حفاظت از ابنيه تاريخي و طبق برنامه‌هاي پيش‌بيني شده تعداد زيادي از بناهاي تاريخي و فرهنگي استان در سال جاري مورد مرمت و بازسازي قرار مي‌گيرند .

بذرگر با اشاره به اينکه در سفرنامه‌هاي مختلف تاريخي از کاروانسراي \"ايزد خواست\" ياد شده است ،افزود: مرمت کاروانسراي \"ايزد خواست\" به عنوان يکي از آثار تاريخي شهرستان آباده و همچنين به عنوان يکي از کاروانسراهايي که در مقايسه با ديگر کاروانسراهاي زمان شاه عباسي تاکنون پابرجا است ،اهميت دارد .

وي تصريح کرد: در سال جاري بخش‌هايي از اين کاروانسرا مورد مرمت و بازسازي قرار گرفت که از جمله مي‌توان به تعمير و تقويت پي بنا با اجراي سنگ چين ، تعميرات آجرکاري و بندکشي بدنه ، دوخت و دوز شکاف‌ها و ترک‌هاي موجود، تعميرات ناودان‌هاي موجود ، مرمت و استحکام بخشي ضلع ورودي کاروانسرا شامل خاکبرداري مجاور پي ،تعمير و تقويت پي اشاره کرد که به منظور حفاظت و جلوگيري از آسيب جدي به بنا انجام شده است.

خاطر‌ نشان‌ مي‌شود؛کاروانسراي \"ايزد خواست\" در دره شرقي قلعه ايزدخواست واقع شده است.

اين کاروانسرا از جمله کاروانسراهاي چهار ايواني است که در زمان شاه عباسي ساخته شده است.

ايوان اصلي و سردر بنا در ضلع غربي قرار گرفته و از مصالح مهم به کار رفته در ساخت کاروانسرا مي‌توان به آجر و سنگ لاشه اشاره کرد که در ساخت قسمت زيرزمين از سنگ لاشه و در بخش‌هاي فوقاني و ديگر فضاها از آجر استفاده شده است.

در ايجاد طاق‌هاي بنا نيز از دو سبک آجر چيني ضربي و رومي استفاده شده و در بخش‌هايي که در دوره‌هاي بعد به بنا الحاق شده طاق‌هاي هلالي به کاررفته است.

استفاده از آجر فرش درفضاهاي مسکوني بنا و همچنين استفاده از قلوه فرش در بخش‌هاي غير مسکوني مانند اصطبل و بارانداز از ديگر مشخصات ابن بناي تاريخي است.

در فضاي سردر کاروانسرا و برروي ديوارها نيز نمونه‌هاي زيادي نوشته به چشم مي خورد که در نوع خود جالب توجه و نشانگر حضور جهانگردان در ادوار مختلف تاريخي در اين کاروانسرا است و نيز وجود يک پل تاريخي کوچک مربوط به دوره صفويه و همزمان با ساخت کاروانسرا به منظور امکان پذيرکردن دسترسي به بنا از ديگر جاذبه‌هاي تاريخي منطقه است./104


انتهای پیام/

کد خبر 138703092