ارائه گزارش مخدوش شدن کتيبه خارک به سازمان بازرسي بوشهر

به گزارش ميراث آريا(CHTN)براساس اين گزارش کتيبه خارک که متعلق به اواخر دوره هخامنشي و بر روي صخره اي مرجاني حک شده است در آبان ماه سال گذشته در اثر ساخت جاده اي منتهي به کتابخانه عمومي واقع در محله 3 تانکي جزيره نمايان شد و توسط دانش آموزان مدرسه اي به اطلاع مسئولان مدرسه و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بوشهر رسيد.

رسول بشاش کارشناس خطوط و زبان‌هاي باستاني کتيبه را چنين ترجمه کرده است: (اين) سرزمين خشک و بي آبي بود شادي و آسايش را آوردم.

به گفته وي بهنه مي تواند اسم خاص و احتمالا از شاهان و يا حکامي باشد که دستوراتي در خصوص آبادي آن مکان داده است.

اين پژوهشگر کتيبه ياد شده را در پنج سطر و با يک فاصله در حدود 8 سانتي متر در دو بخش سه سطري و دو سطري توصيف کرد که به صورت نامنظم و به خط ميخي باستان کنده شده و حد فاصل دو بخش کتيبه يک خط افقي منحني شکل نامنظمي است که هر دو سطر را از هم جدا مي‌کند.

وي همچنين از وجود علامت چند هجاي منفرد در جاي جاي اين صخره مرجاني که به طور پراکنده بر روي اين سنگ حک شده خبر داد.

ترجمه سطر به سطر اين کتيبه به اين شرح است: 1_ بود 2_ زمين خشک بي آب،3_ آسايش جاري من 4- بهنه(يک اسم خاص) يا حاکم را 5_چاه‌هاي آب

براساس گزارش سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري نگهداري از آثار تاريخي که در محوطه آنها پايگاه ميراث فرهنگي داير شده به عهده يگان حفاظت سازمان ميراث فرهنگي است و در نقاطي که پايگاه ميراث فرهنگي داير نشده اين اقدام برعهده نيروي انتظامي است.

براساس اين گزارش همچنين در زمان کشف کتيبه طي صورتجلسه اي حفاظت و نگهباني از کتيبه به بخشداري خارک محول شد و بخشداري نيز اين وظيفه را به نيروي انتظامي محول کرد از سوي ديگر نيروي انتظامي در آن منطقه مرتب گشت داشت و حتي نيروهاي حراست بخشداري نيز به اين کتيبه سر مي‌زدند. با وجود اين متخلف از فرصت استفاده کرده و اقدام به مخدوش کردن کتيبه کرده است.

کتيبه هخامنشي خارک روي يک تخته سنگ مرجاني نوشته شده و غير قابل انتقال بوده که به منظور حفاظت از آن حصار فلزي به ارتفاع 2 متر دورتادور آن کشيده شده است و اين در حاليست که در فاصله چند متري اين کتيبه، کيوسک حراست شرکت نفت قرار گرفته است.

اين گزارش با اعلام اينکه افراد ناشناسي جمعه شب 10 خرداد سال جاري با عبور از حفاظ آهني دور کتيبه هخامنشي خارک، با استفاده از اشياي نوک تيز سطر دوم کتبيه هخامنشي را مخدوش کردند مي افزايد: در پي اين گزارش گروهي از کارشناسان به محل اعزام شدند و مشاهدات تيم اعزامي و مطابقت آن با عکس‌هاي اوليه نشان داد که حروف ميخي بخش دوم از سطر دوم کتيبه خط خطي شده و مابقي سطور کاملا دست نخورده بود به طوري که بخش اول اين اثر زياد آسيب نديده است و مي‌توان آنرا دوباره مثل روز نخست مرمت کرد.

براساس اين گزارش فرد يا افراد ناشناس با عبور از روي حصاري که دور تا دور کتيبه کشيده شده بود، توسط يک شيء نوک تيز، حروف ميخي بخش دوم از سطر دوم کتيبه را مخدوش کردند به طوري که بر اساس نظر باستان شناسان اعزامي به محل مي توان گفت 10 درصد نوشته هاي کتيبه آسيب ديده است و امکان بازسازي آن وجود دارد به همين منظور بخش تخريب شده به وسيله کارشناسان بازسازي مي‌شود.

در تخريب کتيبه هخامنشي خارک، چند مظنون وجود دارد که به منظور آغاز پيگيري‌هاي قضايي از آنان شکايت شد تا سريع‌تر متخلف تخريب کتيبه مشخص شود. به دنبال آن مظنونان دستگير شده و پرونده در حال بررسي است.

شواهد تخريب کتيبه حاکي از آن است که اين عمل کاملا تعمدي بوده ولي همچنان انگيزه اين اتفاق مشخص نشده است.

در حال حاضر نيز گروهي از باستان شناسان مجرب در پي مرمت کتيبه هستند.

اين کتيبه بر روي صخره اي مرجاني به زبان فارسي باستان نوشته شده و از آثار تاريخي غيرمنقول به شمار مي‌رود. /105

انتهای پیام/

کد خبر 138703222