هنر نزد ايرانيان بود و بس

به گزارش ميراث آريا(chtn)حسين هاتفي فارمد معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي سازمان ميراث فرهنگي صنايع‌دستي و گردشگري صبح امروز در همايش گوهر ايراني در سالن سازمان زمين‌شناسي، سخنان خود را با جمله قديمي هنر نزد ايرانيان است و بس آغاز کرد و گفت : در گذشته هنر نزد ايرانيان بود و بس، در حاليکه که الان اينگونه نيست و ما قدر هنر ايراني را نمي‌دانيم.

هاتفي تعداد رشته‌هاي زنده و فعال صنايه دستي را 250 رشته نام برد و از نابودي و فراموشي تعدادي از اين رشته‌ها ابراز تاسف و نگراني کرد.

وي در ادامه سخنان خود به نقش و کاربردهاي سنگ‌هاي قيمتي و نيمه قيمتي در جايگاه تزئيني، اعتقادي و اقتصادي در پيش از تاريخ کشورمان اشاره کرد و شواهد باستان شناسي از دوره پارينه سنگي را گواه مدعي خود دانست .


معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي گفت:‌ اقتصاد بسياري از کشورهاي جهان در دنياي مدرن امروز وابسته به اين صنعت است و ايران ششمين کشور مصرف کننده فراوردهاي اين تجارت است.

وي در ادامه مبلغ صادارات اين شاخه از صنعت را 300 ميليارد و چرخش مالي حاصل از قاچاق آنرا نيز همين ميزان ذکر کرد .

هاتفي بخش عمده محموله هاي قاچاق فراورده هاي قيمتي و نيمه قيمتي را از طريق کشورهاي افغانستان، تايلند و هند به ايران دانست . و از کشور تايلند به عنوان پايتخت سنگ‌هاي قيمتي با داشتن سهم 55 درصدي از تجارت اين عرصه نام برد .


وي در ادامه افزود: سهم ايران از اين تجارت 600 ميليارد دلاري بسيار ناچيز و کم اهميت است و شاغلان اين رشته در گذشته در استان خراسان و شهر نيشابور 8 هزار نفر و عمده فعاليتشان در بخش فيروزه تراشي متمرکز بوده است و در حال حاضر با کاهش چشمگيري مواجه‌اند.


معاون صنايع دستي سازمان نقش تجارت سنگ‌هاي قيمتي و نيمه قيمتي را در اقتصاد کشور بسيار ناچيز بر شمرد و درادامه گفت‌: متاسفانه ما سنگ‌هاي قيمتي و نيمه قيمتي ناخالص خود را \" تني\" و به قيمت نازل صادر مي‌کنيم و پولي که براي خريد گرمي فراورده‌هاي آن به همين کشورها مي‌پردازيم بيش از يک تن است .


وي در ادامه سخنان خود مزيت‌هاي صنعت تراش سنگ را سرانه سرمايه گذاري اندک ارزش افزوده بسيار بالا، اشتغال زايي بسيار زياد دانست .


هاتفي ديدگاه ايران را در اين حوزه کاملا متفاوت با ساير کشورهاي فعال در اين حوزه دانست و افزود: در کشور ما از زمان دست يابي و تجارت نفت صنايع دستي به تدريج به فراموشي سپرده شد . هر چند تلاش دولت برنامه ريزي براي حفظ و نگهداري اين رشته ها است .


هاتفي از دلايل مهم منزوي ماندن اين رشته در کشور عدم آگاهي کارشناسان، نداشتن
تکنولو‍‍‍ژي کار آمد و به روز مورد نياز اين رشته در ايران، فعاليت انفرادي و سنتي صنعت گران اين رشته، عدم وجود متولي و استرات‍‍ژي مورد نياز ان دانست .

وي از مزيت ها و اهداف توسعه اين رشته به پايين بودن هزينه‌هاي توليد، کوتاه بودن زمان اموزش، تسهيل فرايند توليد و عرضه آن در بازارهاي مصرف، کاربردهاي مهم در صنعت و زيور آلات سنتي، ‌و ثبات شغلي بوجود آمده از اين رشته‌ها اشاره کرد.

وي در ادامه به ارزآوري قابل توجه اين رشته و کارآفريني آن اشاره کرد و گفت: از فرايند اکتشاف تا فروش 200 حرفه در اين پروسه ايجاد مي‌شود .

وي در پايان سخنانش افزود: تعيين متولي واحد جهت سياست‌گذاري، برنامه ريزي و توسعه، راه اندازي مرکز تحقيقي در خصوص سنگ‌هاي قيمتي و نيمه قيمتي، ارائه تسهيلات بانکي، رفع نياز صنعت‌گران،‌ بصورت تامين تکنولو‍ژي و ابزار آلات مورد نياز، ايجاد فرهنگ سرمايه‌گذاري خارجي در مراحل اکتشاف و استخراج، تامين مواد اوليه جهت فن‌آوري، تبليغات و بازاريابي، فراهم کردن بستر مناسب براي هنرمندان، بستر سازي مناسب جهت اين تجارت از اهداف مهم همايش استفاده بهينه از گوهر ايراني و توسعه آن است./115

انتهای پیام/

کد خبر 1387041726