محمد رضا بذرگر افزود:حاج علي مسيح يکي از فرزندان قاسم بهاء الدين بوده و به عنوان رئيس طايفه نعمه جات که طايفه اي بودهاند که هميشه در برابر حمله و تاراج اشرار و غارتگران آن زمان از کيان قوم و طايفه محافظت مي کرده سه قلعه تاريخي از خود به يادگار گذاشته که يکي در لارستان ، يکي در حاج حسون بيرم لار و قلعه کريشکي سومين قلعه به جاي مانده از اوست.
وي تصريح کرد: اين قلعه که مالکيت خصوصي آن مربوط به آقاي دلير است پس از اهدا به سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري فارس مورد مرمت و بازپيرايي قرار گرفته است که احيا پوشش سقف ضلع شمال شرق، تعميرات ديوار جان پناه ضلع شرقي و تعميرات کاهگل در قسمت پائين ديوارهاي خارجي بنا صورت گرفته است.
بذرگر اضافه کرد: کاربري قلعه در حال حاضر به عنوان موزه مردم شناسي است و در حال حاضر آثار و اشياي قديمي در موزه مردم شناسي اين قلعه مورد بازديد بسياري از گردشگران و چند تن از مقامات کشوري قرار گرفته است.
وي ادامه داد: تا نيم قرن اخير بسياري از روستاها محصور در داخل قلعه بودند که با گسترش روستا به خارج از قلعه و متروک شدن ، متاسفانه به دليل مصالح سست خشتي اغلب اين قلعهها که اصطلاحاَ« قلعه دهکده » گفته مي شود از بين رفته اند و امروزه ويرانههاي آنها در کنار روستاها قابل مشاهده هستند .
بذرگر افزود: قلعه کريشکي به عنوان نمونه شاخص از اين نوع قلعهها به شمار مي رود که با وجود گذشت صد و اندي سال از ساخت آن به کوشش مالک و اهالي روستا کاملا سالم و پابرجا باقي مانده است . اين قلعه تعداد 24 خانوار از طايفه نعمهاي را در خود جاي مي داده است .
وي همچنين گفت: دخل و تصرفات صورت گرفته در قلعه بسيار اندک است همچون مسدود کردن برخي از وروديها و پنجرهها و اتاق کوچکي که در ضلع غربي قلعه احداث شده است .
بذرگر خاطر نشان کرد: يکي از دلايل باقي ماندن اين قلعه تاريخي با گذشت بيش از يک قرن تعميرات و حفاظت اين قلعه است که طي ساليان متمادي توسط مالک اين قلعه صورت مي گرفته است از عمده تعميرات صورت گرفته در اين قلعه : اندود و کاهگل ديوارها و پشت بام ، بازسازي و تعمير زير برجي ضلع شرقي ، بازسازي سقف فرو ريخته يکي از اتاقهاي ضلع شمالي ، تعميرات جزئي اتاقها و ساير فضاهاي معماري را ميتوان برشمرد. /106
انتهای پیام/