مکان - رويدادهاي تاريخي به جمع آثار ملي مي‌پيوندند

به گزارش ميراث آريا(chtn) به نقل از روابط عمومي معاونت ميراث فرهنگي ، سياوش صابري مديرکل دفتر حفظ و احياء بناهاي تاريخي گفت: يکي از موضوعاتي که اخيراً باب کارشناسي بر روي آن در دفتر بناها و محوطه هاي تاريخي باز شده است و در تلاش براي رسيدن به تعريف مشخصي از آن براي حفاظت هستيم، بحث مکان رويدادهاي تاريخي است.

وي گفت: مدتهاست که پس از منشور آتن و ونيز و منشورهاي بعدي، موضوع بناهاي تاريخي، محوطه‎هاي باستاني و بافت‎هاي تاريخي و مناظر فرهنگي مورد بحث و نقد قرار گرفته است و کشور ما نيز در چارچوب امکانات اقداماتي را انجام داده است. ولي در فرآيند نامتقارن و پرشتاب توسعه و تخريب‎هاي ناخواسته بشري، مکان- رويدادهاي تاريخي مورد غفلت واقع شده است.

صابري اضافه کرد: تعريف يک مکان- رويداد تاريخي کاري بسيار دشوار است. اين موضوع از دو بخش مکان و رويداد تشکيل شده است. ما در مکان- رويدادهاي تاريخي به دنبال يک کالبد نيستيم، بلکه به دنبال ارزشي هستيم که مکان و تاريخ توأماً مي‎توانند داشته باشند.

وي ادامه داد: بنابراين شايد در يک مکان- رويداد تاريخي هيچ اثر تاريخي يا معماري و يا آثار باستاني وجود نداشته باشد، اما آن مکان بواسطه يک رويداد تاريخي داراي يک ارزش و قداستي شده باشد و بخشي از هويت جمعي جامعه ايراني را تشکيل دهد.

سياوش صابري با اشاره به اينکه براساس قوانين موجود ، ساده‎ترين راه براي مکان- رويدادهاي تاريخي، شناسايي و در صورت لزوم ثبت آنها و تعيين محدوده تقريبي مکاني آنهاست، افزود: منظور از محدوده، تعيين حدود آن حادثه تاريخي است و جنس آن با حريم بنا که ساخت و ساز و عبور تأسيسات در آن ممنوع است، متفاوت است.

مديرکل دفتر بناها و محوطه‎هاي تاريخي افزود: اين موضوع درکشور ما که در چهار راه حوادث واقع شده است، بسيار زياد است. لذا دسته‎بندي و شناسايي اين مفهوم کاري دشوار است. همچنين در بحث‌هاي کارشناسي که در اين خصوص انجام شد، اولين نتيجه چنين حاصل شد که مکان- رويداد تاريخي لزوماً داراي يک کالبد معماري نيست، اما به اين معنا هم نيست که الزاماً نبايد داراي يک کالبد معماري باشد.

صابري ادامه داد: دومين موضوع که اهميت آن بر ما روشن شد ، اين است که مي‎بايست اين مکان و رويداد ، در سرنوشت جامعه تاريخي ايران موثر بوده باشد که اين همانا صحبت در خصوص يک سري کيفيت‎‎هاست و البته ما ناگزيريم که هنگام صحبت در حوزه ميراث فرهنگي، مفاهيم و کيفيت‎ها را به کميت‎ها تبديل کنيم تا بتوانيم در مورد آن تصميم‎گيري کنيم. هر چند که اين کاري بسيار سخت و خطير است.

وي در پايان اضافه کرد: در مرحله اول از شناسايي مکان- رويدادهاي تاريخي ايران ، حوزه سياسي امروز ايران را مدنظر قرار داده‎ايم. اما شايد در ادامه راه مکان- رويدادهايي را که به تاريخ ايران تعلق داشته ولي در حوزه جغرافيايي امروز ايران قرار ندارد را نيز در دستور کار قرار دهيم./120

انتهای پیام/

کد خبر 1387051639