عبد الرسول وطن دوست گفت: از سه دهه پيش تاکنون چگونگي پاک کردن لايههاي حاصل از فرايندهاي فرسودگي و پر شدن آثار تاريخي مطرح بوده است.
به گفته اين مقام مسوول در پژوهشکده حفاظت و مرمت در اين فرايند ابتدا نبايد به اصالت، يکپارچگي و ارزش اثر خدشهاي وارد شود.
وي با اشاره به استفاده از ليزر به منظور پاک کردن لايه هاي تاريخي تاکيد کرد: در دنيا از ليزر براي مرمت و پاک کردن لايهها در موارد بسيار معدود استفاده ميشود.
وطن دوست اضافه کرد: در مرکز مرمت رم که ليزر وجود دارد نيز به صورت بسيار محدود از اين فن آوري استفاده مي شود.
وي با اشاره به اين که در حوزه فن آوري هاي نوين، استفاده از اشعه گاما به منظور ضد عفوني آثار تاريخي توصيه مي شود ادامه داد: البته در مورد کتابهاي قديمي استفاده از اين پرتو به هيچ عنوان پيشنهاد نمي شود، چراکه براي اين بخش از ميراث فرهنگي بسيار خطرآفرين هستند.
به گفته رييس پژوهشکده حفاظت و مرمت در کتابخانههاي دنيا هم چنان در محيط کم اکسيژن و مواد ضد عفوني کننده به جاي پرتو گاما استفاده ميکنند.
وطن دوست با بيان اينکه استفاده از روش سرماي زياد نيز براي کشتن باکتريهاي موجود نيز از ديگر روشهاي رايج در پاک سازي است اظهار داشت: در کشوري که وجب به وجب آن آثار تاريخي فراواني وجود دارد موظفيم که بنا بر مسووليت ملي و بر اساس اولويت بندي، بهترين روشها را براي مرمت آثار تاريخي و فرهنگي کشور بکار بريم. /118
انتهای پیام/