دود حاصل از سوزاندن نيشکر قلعه شوش را تهديد مي‌کند

رييس پژوهشکده ابنيه و بافت در گفت و گو با ميراث آريا( chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: با توجه به وجود زمين‌هاي کاشت نيشکر متعلق به شرکت کشت و صنعت نيشکر شاهد پراکندن دود حاصل از سوزاندن نيشکرها به وسيله باد هستيم در نتيجه دود حاصل از اين فرايند آسيب هايي را به آجرهاي سطح قلعه شوش وارد مي کند.

احمد خوشنويس با بيان اين که براي جلوگيري از اين نوع فرسايش دو روش پيشنهاد شده است گفت: روش نخست تعويض و روش جابه جايي آجرها به صورت تکه تکه است . در حال حاضر اين روش به دليل مقرون به صرفه نبودن امکان پذير نيست.

وي با اشاره به اين که در روش دوم با گذاشتن لايه‌اي محافظتي، آجرها از فرسايش دود حاصل از سوزاندن نيشکر مصون مي‌مانند تاکيد کرد: در حال حاضر اين روش در برنامه هاي پايگاه شوش قرار دارد و در صورت تامين اعتبارات اين عمليات اجرايي خواهد شد.

به گفته اين مقام مسوول در پژوهشکده ابنيه و بافت متاسفانه طي سال‌هاي اخير شاهد ايجاد ترک‌هاي حاصل از رانش تپه زيرين قلعه بوديم.

وي افزود: اين تپه مصنوعي در مقابل نفوذ رطوبت و باران نشست مي‌کند و بر اثر اين فرايند، قلعه از جايگاه خود به صورت ميلي متري حرکت مي‌کند.البته در صورت مشاهده چنين مساله اي به سرعت با شمع کوبي از ادامه رانش جلوگيري مي‌شود.

خوشنويس در ادامه تاکيد کرد: پايگاه شوش در نظر داشت نسبت به مرمت اين قلعه اقدام کند، در اين راستا انواع روش‌هاي مرمت و نگهداري، پيش بيني شده است.

به گفته رييس پژوهشکده ابنيه و بافت از بين روش‌هاي جمع آوري شده قرار شد، به جاي مبارزه با علت، ترک‌هاي موجود بر روي سطح قلعه پوشانده شود.

وي با اشاره به اين که کارشناسان پايگاه تلاش کردند تا از بارگذاري‌هاي مجدد جلوگيري کنند اضافه کرد: در حال حاضر مدتي است که شکل گيري اين ترک‌ها متوقف شده، بنابراين مقداري از نگراني‌هاي موجود برطرف شده است.

وي درادامه خاطر نشان کرد: در حال حاضر بسياري از آجرهاي لعابدار هخامنشي منقش به خط ميخي، ايلامي، تا دوره صفوي در برخي از نقاط قلعه شوش يا قلعه فرانسوي‌ها وجود دارد.

اين مقام مسوول در پژوهشکده ابنيه و بافت ادامه داد: متاسفانه فرانسوي‌ها در هنگام پي ريزي قلعه نظامي خود از آجرهاي تاريخي باستاني و نفيس قلعه استفاده کردند، به طوري که در برخي از نقاط قلعه اين آجرها کاملا نمودارند.

خوشنويس گفت: احتمالا\"در داخل جرزها نيز تعدادي از اين آجرهاي نفيس وجود دارند.چراکه 40/2 سانتي متر قطر جرزها است. از سوي ديگر در داخل جرز به هيچ وجه خاک و نخاله گذارده نشده و تمامي محتويات داخل جرز را خشت و آجرهاي ياد شده تشکيل مي دهند.

خوشنويس با بيان اين که در سال 1897، دومورگان براي تحقيق و اکتشاف به شوش آمد ادامه داد: وي از دولت فرانسه خواست تا محلي امن و مناسب براي هيات باستان شناسي فرانسه در شوش ايجاد کند.

وي در ادامه تاکيد کرد: به همين منظور بلندترين نقطه تپه‌هاي شوش يعني آکروپوليس براي اين منظور انتخاب شد و قلعه‌اي با يک طرح قرون وسطايي اروپا بر فراز آن ساخته شد ./118

انتهای پیام/

کد خبر 138705242